Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Jakon

Klasyfikacja:
Další názvy:
Yacon, Smallanthus sonchifolius
Roślina Jakon, rosnąca w Andach w Ameryce Południowej, jest znana ze swoich właściwości leczniczych od setek lat.

Jakon bulwiasty zawiera fruktooligosacharydy. Wiele badań klinicznych wykazało korzystny wpływ fruktooligosacharydów na mikroflorę jelitową. DDzięki działaniu prebiotycznemu wspomagają zdrowie jelita grubego i trawienie. Lze można znaleźć w wielu suplementach diety stosowanych w celu wspierania naturalnej mikroflory jelitowej.

Z liści wyizolowano również substancje o działaniu podobnym do insuliny, które mogą obniżać podwyższony poziom cukru we krwi.

W większości przypadków spożywany jest w postaci słodkiego syropu lub proszku.


W większości przypadków spożywany jest w postaci słodkiego syropu lub proszku.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?