Jagoda acai
Klasyfikacja:
Další názvy:
Acai, Euterpe oleracea, Euterpe brazil, kapusta brazylijska,
Inaczej znana jako Brazylijska jagoda, jest tropikalną rośliną rosnącą w regionie Amazonii, a jej owoce są klasyfikowane jako superżywność ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Te ciemnofioletowe jagody są pełne witamin, zwłaszcza witamin z grupy A, B1, B2, ale także C czy E. Zawierają również niezbędne aminokwasy, błonnik i minerały, takie jak magnez, potas, miedź, mangan i cynk.
Pozytywne skutki owoców acai są liczne. Przede wszystkim pomaga wzmocnić układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia trawienie, a zatem jest doskonałym pomocnikiem w dietach redukcyjnych. Dostarcza również energii i spowalnia procesy starzenia. Oprócz przeciwutleniaczy i flawonoidów, owoce acai zawierają również katechiny, które są polifenolami i które działają jako zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym i zmniejszają ryzyko raka jelita grubego.
Dziś acai nie jest już dostępna na rynku w postaci proszku lub tabletek, głównie dlatego, że szybko się psuje po zebraniu i dlatego musi być natychmiast przetwarzana. Pomimo wielu pozytywnych efektów, należy przestrzegać zalecanego dawkowania.
Pozytywne skutki owoców acai są liczne. Przede wszystkim pomaga wzmocnić układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia trawienie, a zatem jest doskonałym pomocnikiem w dietach redukcyjnych. Dostarcza również energii i spowalnia procesy starzenia. Oprócz przeciwutleniaczy i flawonoidów, owoce acai zawierają również katechiny, które są polifenolami i które działają jako zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym i zmniejszają ryzyko raka jelita grubego.
Dziś acai nie jest już dostępna na rynku w postaci proszku lub tabletek, głównie dlatego, że szybko się psuje po zebraniu i dlatego musi być natychmiast przetwarzana. Pomimo wielu pozytywnych efektów, należy przestrzegać zalecanego dawkowania.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?