Jabłoń domowa
Klasyfikacja:
Další názvy:
Malus domestica, jabłka
Jabłko jest jednym z najbardziej popularnych i rozpowszechnionych owoców strefy umiarkowanej. Istnieje wiele odmian o smaku od kwaśnego do słodkiego i konsystencji od suchej i mączystej do chrupiącej i soczystej. Istnieje również szeroki zakres okresów dojrzewania, z pierwszymi owocami gotowymi pod koniec lipca, podczas gdy inne odmiany są zbierane późną jesienią i przechowywane przez 12 miesięcy, a czasem dłużej. Owoce są często suszone jako tak zwane crucifers.
Prawdopodobnie wszyscy znamy suszone jabłka z dzieciństwa. Są słodkie, a suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania jabłek i nie jest prawdą, że suszone owoce są mniej zdrowe. Jednak stosunek poszczególnych witamin i minerałów jest nieco zmieniony. Jedną z wielu zalet suszonych jabłek, podobnie jak innych suszonych owoców, jest wysoka zawartość zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Pół filiżanki suszonych jabłek dostarcza organizmowi 3-4 gramy błonnika. Aby dać ci wyobrażenie, dzienna zalecana ilość błonnika wynosi 28 g. Błonnik nie tylko wspomaga układ trawienny, ale także pomaga zoptymalizować poziom cukru we krwi. Suszone jabłka zawierają również dwie niezbędne witaminy z grupy B, a mianowicie B5 i B6. Witamina B5 jest odpowiedzialna za wytwarzanie energii z pożywienia, które spożywamy. Jest również niezbędna do produkcji hormonów. Witamina B6 pomaga w metabolizmie białek i pomaga w produkcji neuroprzekaźników. Neuroprzekaźniki to przekaźniki w mózgu, które poprawiają jego funkcjonowanie. Jabłka są również ważnym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Są to substancje, które pomagają zwalczać uszkodzenia naszych komórek.
Prawdopodobnie wszyscy znamy suszone jabłka z dzieciństwa. Są słodkie, a suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania jabłek i nie jest prawdą, że suszone owoce są mniej zdrowe. Jednak stosunek poszczególnych witamin i minerałów jest nieco zmieniony. Jedną z wielu zalet suszonych jabłek, podobnie jak innych suszonych owoców, jest wysoka zawartość zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Pół filiżanki suszonych jabłek dostarcza organizmowi 3-4 gramy błonnika. Aby dać ci wyobrażenie, dzienna zalecana ilość błonnika wynosi 28 g. Błonnik nie tylko wspomaga układ trawienny, ale także pomaga zoptymalizować poziom cukru we krwi. Suszone jabłka zawierają również dwie niezbędne witaminy z grupy B, a mianowicie B5 i B6. Witamina B5 jest odpowiedzialna za wytwarzanie energii z pożywienia, które spożywamy. Jest również niezbędna do produkcji hormonów. Witamina B6 pomaga w metabolizmie białek i pomaga w produkcji neuroprzekaźników. Neuroprzekaźniki to przekaźniki w mózgu, które poprawiają jego funkcjonowanie. Jabłka są również ważnym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Są to substancje, które pomagają zwalczać uszkodzenia naszych komórek.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.