Jabłczan magnezu
Magnesium malate jest rodzajem magnezu, który jest wytwarzany przez połączenie magnezu elementarnego i kwasu jabłkowego, o którym wiadomo, że zwiększa wchłanianie magnezu. Ta szczególna forma magnezu jest przydatna w stanach nadaktywności układu nerwowego, w tym w zespole przewlekłego zmęczenia i fibromialgii (wyjaśnione w dalszej części artykułu).
Kwas jabłkowy znajduje się w wielu owocach, takich jak pomarańcze, jabłka i w niektórych sfermentowanych produktach spożywczych, którym nadaje charakterystyczny kwaśny smak. Zmniejsza zmęczenie i ból podczas ćwiczeń, zwiększa energię i poprawia koncentrację. Połączenie jabłczanu magnezu z kwasem jabłkowym tworzy organiczną formę magnezu (czasami określaną również jako sól magnezowa). Ten rodzaj pozwala na wchłanianie większej ilości magnezu bez skutków ubocznych, takich jak rozstrój żołądka.Jabłczan magnezu jest preferowaną formą magnezu w porównaniu z innymi formami z kilku powodów. Oferuje wysoką biodostępność, najszybsze wchłanianie i korzyści samego kwasu jabłkowego, który promuje produkcję energii komórkowej i wiąże metale ciężkie, takie jak aluminium. Aluminium jest niebezpiecznym związkiem, który został powiązany z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera. Wykazano, że kwas jabłkowy zmniejsza ogólną toksyczność aluminium.