Jabłczan cytruliny
Klasyfikacja:
Další názvy:
Jabłczan cytruliny, L-cytrulina
Cytrulina to aminokwas, który jest naturalnie wytwarzany w organizmie i pełni w nim kilka ważnych ról. Malat cytruliny to połączenie aminokwasu cytruliny i innego związku - jabłczanu, estru kwasu jabłkowego. Jabłczan jest składnikiem kwasów trójkarboksylowych, który zwiększa metabolizm tlenowy poprzez zmniejszenie produkcji kwasu mlekowego. Suplementy z jabłczanem cytruliny są stosowane głównie przez sportowców.
Służy przede wszystkim do zwiększenia rozszerzenia naczyń krwionośnych, czyli rozszerzenia tętnic i żył, co wiąże się z niższym ciśnieniem krwi i zwiększonym przepływem krwi. L-cytrulina jest przekształcana przez organizm w aminokwas zwany L-argininą, a także w chemiczny tlenek azotu. Cytrulina może wywoływać pozytywne efekty poprzez stymulowanie syntezy białek i zmniejszanie rozpadu aminokwasów. Ponadto zwiększa zawartość tlenu w mięśniach, poprawia wydajność ćwiczeń, zmniejsza zmęczenie mięśni. Zwiększa regenerację ATP.
Służy przede wszystkim do zwiększenia rozszerzenia naczyń krwionośnych, czyli rozszerzenia tętnic i żył, co wiąże się z niższym ciśnieniem krwi i zwiększonym przepływem krwi. L-cytrulina jest przekształcana przez organizm w aminokwas zwany L-argininą, a także w chemiczny tlenek azotu. Cytrulina może wywoływać pozytywne efekty poprzez stymulowanie syntezy białek i zmniejszanie rozpadu aminokwasów. Ponadto zwiększa zawartość tlenu w mięśniach, poprawia wydajność ćwiczeń, zmniejsza zmęczenie mięśni. Zwiększa regenerację ATP.