Irvingia gabonensis
Klasyfikacja:
Další názvy:
Integra, chude, afrykańskie mango
Irvingia gabonensis lub afrykańskie mango to drzewo pochodzące z Afryki. Owoc drzewa jest podobny do mango, stąd jego nazwa. Owoce są bogate w białko. Nasiona owocu są wykorzystywane do celów leczniczych, z których wytwarza się ekstrakt. Nasiona zawierają duże ilości rozpuszczalnego błonnika, witaminy C, wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu i żelaza. aminokwasy, niezbędne kwasy tłuszczowe. Jest stosowany w przemyśle kosmetycznym i jako zagęszczacz.
Promuje utratę wagi poprzez moderowanie aktywności enzymu dehydrogenazy glicerolo-3-fosforanowej wpływającej na redukcję spożywanej skrobi, która ma tendencję do przekształcania się w trójglicerydy i magazynowania jako tłuszcz. Tłumi apetyt. Przyspiesza metabolizm i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu poprzez różne mechanizmy, takie jak: opóźnianie trawienia i wchłaniania sacharozy, zwiększanie spoczynkowego wydatku energetycznego na poziomie komórkowym, spowalnianie wchłaniania tłuszczu z pożywienia, promowanie wrażliwości na leptynę stymulującą lipolizę (rozkład tłuszczu). Niektóre badania wskazują, że może pomóc w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu i cukrzycy.
Promuje utratę wagi poprzez moderowanie aktywności enzymu dehydrogenazy glicerolo-3-fosforanowej wpływającej na redukcję spożywanej skrobi, która ma tendencję do przekształcania się w trójglicerydy i magazynowania jako tłuszcz. Tłumi apetyt. Przyspiesza metabolizm i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu poprzez różne mechanizmy, takie jak: opóźnianie trawienia i wchłaniania sacharozy, zwiększanie spoczynkowego wydatku energetycznego na poziomie komórkowym, spowalnianie wchłaniania tłuszczu z pożywienia, promowanie wrażliwości na leptynę stymulującą lipolizę (rozkład tłuszczu). Niektóre badania wskazują, że może pomóc w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu i cukrzycy.