Inulina
Klasyfikacja:
Inulina to substancja skrobiowa - rozpuszczalny błonnik sklasyfikowany jako fruktan i występujący w korzeniu cykorii. Znajduje się on również w korzeniach i bulwach karczocha, banana, pora czy cebuli. Największą zaletą tego błonnika jest jego działanie prebiotyczne. Skutecznie utrzymuje zdrową mikroflorę jelitową, ponieważ wspomaga proliferację probiotycznych szczepów bakterii w okrężnicy.
Inulina, jako w 100% rozpuszczalny błonnik, tworzy lepki roztwór w żołądku, który utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Inulina nie jest wchłaniana w żołądku, ale przechodzi przez organizm do jelit. Rozpuszczalność inuliny pozwala na wchłonięcie dużej ilości wody, zamieniając ją w żel, który przyciąga do siebie cząsteczki tłuszczu i wydala je z organizmu.
Inulina, jako w 100% rozpuszczalny błonnik, tworzy lepki roztwór w żołądku, który utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Inulina nie jest wchłaniana w żołądku, ale przechodzi przez organizm do jelit. Rozpuszczalność inuliny pozwala na wchłonięcie dużej ilości wody, zamieniając ją w żel, który przyciąga do siebie cząsteczki tłuszczu i wydala je z organizmu.
Cykoria osamotniona (lub również cykoria) to roślina o sztywnych łodygach o wysokości około 40-100 cm z rodziny gwiazdowatych. Najczęściej ma niebieskie kwiaty, ale mogą być również białe lub lekko różowawe. Cykoria znana jest od czasów starożytnego Egiptu, gdzie dodawano ją do sałatek. Znana była również w medycynie, kiedy to jej kwiaty stosowano głównie jako środek wspomagający leczenie chorób wątroby i nerek, ponieważ ma właściwości moczopędne. Cykoria wykorzystywana jest do sporządzania wywarów i nalewek. Ma właściwości wzmacniające, tonizujące, regenerujące, łagodzące.
Inulina pomaga obniżyć poziom cukru i trójglicerydów we krwi, wspomaga trawienie, pomaga przy wrzodach zapalnych, poprawia wchłanianie niektórych minerałów, zwłaszcza magnezu i wapnia, których potrzebują nasze kości. Zmniejsza apetyt, pomaga w odchudzaniu. Obniża poziom cukru we krwi. Poprawia zdrowie kości. Promuje również detoksykację i może działać jako środek zapobiegający rakowi okrężnicy.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?