Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Indeks glikemiczny

Klasyfikacja:
Další názvy:
GI

Indeks glikemiczny (IG) to wartość, która wskazuje, jak szybko glukoza przemieszcza się z poszczególnych pokarmów do krwi. Wpływa na nią wiele czynników, takich jak zawartość błonnika, proces przygotowania, czas gotowania żywności itp. Zgodnie z indeksem glikemicznym, żywność można podzielić na 3 podstawowe kategorie. Są to pokarmy o wysokim IG (słodzone napoje, przetworzone słodycze, popcorn, biały chleb), średnim IG (pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, kukurydza, ryż, makaron, płatki zbożowe) i niskim IG (mięso, jaja, rośliny strączkowe, orzechy, większość owoców i warzyw).Po spożyciu żywności o wysokim indeksie glikemicznym poziom cukru we krwi natychmiast wzrasta, powodując tak zwaną hiperglikemię. Nie jest to zbyt dobre dla organizmu, więc organizm uwalnia hormon insuliny, który powoduje, że cukier we krwi jest przekształcany w tłuszcz. To ponownie obniża poziom cukru we krwi. Nie jest to pożądany stan w procesie odchudzania. I odwrotnie, po spożyciu żywności o niskim IG następuje powolne uwalnianie glukozy do krwi, z naturalnym uwalnianiem insuliny, która transportuje glukozę do poszczególnych komórek ciała. Poziom glukozy pozostaje zrównoważony, osoba czuje się dobrze i jest nasycona przez długi czas.

>

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z