Immunoglobulina
Klasyfikacja:
Immunoglobuliny są znane jako przeciwciała i są istotną częścią układu odpornościowego. Immunoglobuliny są ważnym składnikiem immunologicznym występującym w mleku matki i siarze. Są one transportowane przez komórki nabłonka gruczołu sutkowego za pośrednictwem mechanizmów receptorowych i przenoszone z gruczołu sutkowego przez wyrzut mleka podczas ssania; immunoglobuliny następnie dostają się do przewodu pokarmowego noworodka.
Immunoglobuliny są również uwalniane z układu limfatycznego i istnieje 5 ich rodzajów, przy czym immunoglobulina G (IgG) jest najbardziej rozpowszechniona, stanowiąc do 75-80% przeciwciał we krwi. Antygen, który bakterie, wirusy, toksyny i grzyby wiążą z cząsteczkami IgG, pomaga komórkom odpornościowym rozpoznawać patogeny.
Poprawia układ odpornościowy, wzmacnia odporność jelit, neutralizuje patogeny w przewodzie pokarmowym, chroni płód w łonie matki, gdy nie rozwinął jeszcze własnej odporności.
Immunoglobuliny są również uwalniane z układu limfatycznego i istnieje 5 ich rodzajów, przy czym immunoglobulina G (IgG) jest najbardziej rozpowszechniona, stanowiąc do 75-80% przeciwciał we krwi. Antygen, który bakterie, wirusy, toksyny i grzyby wiążą z cząsteczkami IgG, pomaga komórkom odpornościowym rozpoznawać patogeny.
Poprawia układ odpornościowy, wzmacnia odporność jelit, neutralizuje patogeny w przewodzie pokarmowym, chroni płód w łonie matki, gdy nie rozwinął jeszcze własnej odporności.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?