Immunoglobulina
Klasyfikacja:
Immunoglobuliny są znane jako przeciwciała i są istotną częścią układu odpornościowego. Immunoglobuliny są ważnym składnikiem immunologicznym występującym w mleku matki i siarze. Są one transportowane przez komórki nabłonka gruczołu sutkowego za pośrednictwem mechanizmów receptorowych i przenoszone z gruczołu sutkowego przez wyrzut mleka podczas ssania; immunoglobuliny następnie dostają się do przewodu pokarmowego noworodka.
Immunoglobuliny są również uwalniane z układu limfatycznego i istnieje 5 ich rodzajów, przy czym immunoglobulina G (IgG) jest najbardziej rozpowszechniona, stanowiąc do 75-80% przeciwciał we krwi. Antygen, który bakterie, wirusy, toksyny i grzyby wiążą z cząsteczkami IgG, pomaga komórkom odpornościowym rozpoznawać patogeny.
Poprawia układ odpornościowy, wzmacnia odporność jelit, neutralizuje patogeny w przewodzie pokarmowym, chroni płód w łonie matki, gdy nie rozwinął jeszcze własnej odporności.
Immunoglobuliny są również uwalniane z układu limfatycznego i istnieje 5 ich rodzajów, przy czym immunoglobulina G (IgG) jest najbardziej rozpowszechniona, stanowiąc do 75-80% przeciwciał we krwi. Antygen, który bakterie, wirusy, toksyny i grzyby wiążą z cząsteczkami IgG, pomaga komórkom odpornościowym rozpoznawać patogeny.
Poprawia układ odpornościowy, wzmacnia odporność jelit, neutralizuje patogeny w przewodzie pokarmowym, chroni płód w łonie matki, gdy nie rozwinął jeszcze własnej odporności.