Ibisek
Klasyfikacja:
Hibiskus to nie tylko roślina domowa, ale także pomocnik na różne ludzkie dolegliwości. Hibiskus to jednoroczne zioło o czerwonych kwiatach wykorzystywanych do celów leczniczych. Najczęściej hibiskus jest stosowany w postaci herbaty, która jest wytwarzana z jego kwiatów, ale także w postaci ekstraktu. Smak jest podobny do smaku żurawiny. Kwiaty wykorzystywane są również w perfumach, dżemach i galaretkach.
Zawiera przeciwutleniacze i polifenole.
Hibiskus ma właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. Niektóre substancje zawarte w roślinie mogą mieć działanie przeczyszczające. Hibiskus może obniżać ciśnienie krwi, poziom cukru, tłuszczu i cholesterolu we krwi, łagodząc w ten sposób przebieg cukrzycy i chroniąc przed chorobami układu krążenia. Ma działanie moczopędne. Łagodzi również skurcze żołądka, jelit lub macicy, przeciwdziała obrzękom i infekcjom oraz zwiększa produkcję mleka matki. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Pomaga zmniejszyć wagę i zapobiega otyłości, ale to twierdzenie wymaga dalszych badań. Może zapobiegać nowotworom żołądka, jamy ustnej, osocza i prostaty.
Zawiera przeciwutleniacze i polifenole.
Hibiskus ma właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. Niektóre substancje zawarte w roślinie mogą mieć działanie przeczyszczające. Hibiskus może obniżać ciśnienie krwi, poziom cukru, tłuszczu i cholesterolu we krwi, łagodząc w ten sposób przebieg cukrzycy i chroniąc przed chorobami układu krążenia. Ma działanie moczopędne. Łagodzi również skurcze żołądka, jelit lub macicy, przeciwdziała obrzękom i infekcjom oraz zwiększa produkcję mleka matki. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Pomaga zmniejszyć wagę i zapobiega otyłości, ale to twierdzenie wymaga dalszych badań. Może zapobiegać nowotworom żołądka, jamy ustnej, osocza i prostaty.