Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Hop obrotowy

Klasyfikacja:
Další názvy:
Humulus Lupulus
Koniczyna to wieloletnia roślina pnąca, która należy do rodziny konopi i rośnie w regionach o klimacie umiarkowanym, gdzie lubi wilgotną glebę. Ma ząbkowane liście i żółte kwiatostany i jest zbierana pod koniec sierpnia i na początku września. Chmiel rotacyjny jest szczególnie znany z produkcji piwa, a jego największymi producentami są Czechy i Niemcy. Ponadto chmiel jest również bogaty w witaminę B, minerały, flawonoidy i fitosterole. Ma właściwości moczopędne, może być stosowany jako środek uspokajający, wspomaga trawienie, reguluje cykl menstruacyjny i pobudza apetyt dzięki zawartości goryczek i olejków eterycznych. Z chmielu można przygotować wywar, który jest skuteczny w zaburzeniach snu. Jak w przypadku wszystkich ziół, należy jednak uważać z dawkowaniem. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 15g.

Suszone kwiaty chmielu są wykorzystywane do produkcji leków. Chmiel jest skuteczny w przypadku bezsenności i innych zaburzeń snu, niepokoju, niepokoju, nerwowości, drażliwości, a także nadpobudliwości. Uspokaja układ nerwowy i pomaga się zrelaksować.

Z kwiatów chmielu pozyskuje się ekstrakt, który ma postać złocistożółtej cieczy. Charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Jest stosowany w leczeniu różnych chorób skóry i włosów. Może być również stosowany jako płukanka do gardła, ponieważ ma właściwości antyseptyczne, lub do przemywania ran.

Ponadto, ekstrakt z chmielu stał się popularnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry i włosów, gdzie zapobiega zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu, a także pomaga skórze pozbyć się szkodliwych bakterii, które mogą powodować trądzik lub nieprzyjemny zapach ciała. Po nałożeniu na skórę tworzy warstwę, która zapewnia skórze ochronę przed środowiskiem zewnętrznym i utrzymuje nawilżenie skóry. Przyczynia się do usuwania martwego naskórka i oczyszcza skórę. Zwalcza oznaki starzenia i pozostawia skórę nawilżoną, miękką i elastyczną. Ponadto stymuluje krążenie krwi i zwiększa produkcję kolagenu i elastyny. Jest szczególnie odpowiedni dla skóry dojrzałej lub bardzo suchej.

Ma również kilka zalet dla włosów. Wzmacnia włosy, dodaje objętości, łagodzi skórę głowy i pomaga zapobiegać wypadaniu włosów.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.