Histydyna
Klasyfikacja:
Další názvy:
L-histydyna
Histydyna jest jednym z niezbędnych aminokwasów, tj. takim, którego organizm ludzki nie jest w stanie sam syntetyzować, ale musi być dostarczany z pożywieniem. Po raz pierwszy został wyizolowany w 1896 roku przez niemieckiego lekarza Albrechta Kossela, który w 1910 roku otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny za swoje badania nad białkami i aminokwasami.
L-histydyna znajduje się w wołowinie, wieprzowinie i kurczaku, jajach, soi, kukurydzy i fasoli.
Histydyna jest ważna dla prawidłowego wzrostu i naprawy struktur tkankowych. Jest ważna dla prawidłowej budowy osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe i jest przydatna w chorobie Alzheimera i Parkinsona. L-histydyna jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i leczenia anemii. Chroni tkanki przed uszkodzeniem przez promieniowanie lub metale ciężkie; a jej metabolizm prowadzi do syntezy histaminy, która odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wydzielaniu żołądkowym i funkcjach seksualnych oraz karnozyny. Ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wspomaga wzrost i naprawę tkanek. Pomaga chronić serce, obniżając wysokie ciśnienie krwi. Pomaga tłumić apetyt.
Podwyższony poziom histydyny odnotowano w chorobach takich jak histydynemia, kwasica propionowa (wrodzony błąd metabolizmu aminokwasów), leucynoza (choroba syropu klonowego), astma. Niski poziom histydyny stwierdzono w reumatoidalnym zapaleniu stawów (przewlekła choroba stawów), przewlekłej niewydolności nerek, u pacjentów pediatrycznych z zapaleniem płuc, u niektórych pacjentów ze schizofrenią i maniami, a także u pacjentów z ADHD.
L-histydyna znajduje się w wołowinie, wieprzowinie i kurczaku, jajach, soi, kukurydzy i fasoli.
Histydyna jest ważna dla prawidłowego wzrostu i naprawy struktur tkankowych. Jest ważna dla prawidłowej budowy osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe i jest przydatna w chorobie Alzheimera i Parkinsona. L-histydyna jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i leczenia anemii. Chroni tkanki przed uszkodzeniem przez promieniowanie lub metale ciężkie; a jej metabolizm prowadzi do syntezy histaminy, która odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wydzielaniu żołądkowym i funkcjach seksualnych oraz karnozyny. Ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wspomaga wzrost i naprawę tkanek. Pomaga chronić serce, obniżając wysokie ciśnienie krwi. Pomaga tłumić apetyt.
Podwyższony poziom histydyny odnotowano w chorobach takich jak histydynemia, kwasica propionowa (wrodzony błąd metabolizmu aminokwasów), leucynoza (choroba syropu klonowego), astma. Niski poziom histydyny stwierdzono w reumatoidalnym zapaleniu stawów (przewlekła choroba stawów), przewlekłej niewydolności nerek, u pacjentów pediatrycznych z zapaleniem płuc, u niektórych pacjentów ze schizofrenią i maniami, a także u pacjentów z ADHD.
Suplementacja histydyną zmniejsza insulinooporność, hamuje stany zapalne i stres oksydacyjny u otyłych kobiet.
Niedobór L-histydyny może powodować anemię, obniżenie funkcji mózgu, niepokój, zwiększony stan zapalny w organizmie i stres oksydacyjny.
Niedobór L-histydyny może powodować anemię, obniżenie funkcji mózgu, niepokój, zwiększony stan zapalny w organizmie i stres oksydacyjny.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.