Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Histydyna

Klasyfikacja:
Další názvy:
L-histydyna
Histydyna jest jednym z niezbędnych aminokwasów, tj. takim, którego organizm ludzki nie jest w stanie sam syntetyzować, ale musi być dostarczany z pożywieniem. Po raz pierwszy został wyizolowany w 1896 roku przez niemieckiego lekarza Albrechta Kossela, który w 1910 roku otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny za swoje badania nad białkami i aminokwasami.
L-histydyna znajduje się w wołowinie, wieprzowinie i kurczaku, jajach, soi, kukurydzy i fasoli.

Histydyna jest ważna dla prawidłowego wzrostu i naprawy struktur tkankowych. Jest ważna dla prawidłowej budowy osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe i jest przydatna w chorobie Alzheimera i Parkinsona. L-histydyna jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i leczenia anemii. Chroni tkanki przed uszkodzeniem przez promieniowanie lub metale ciężkie; a jej metabolizm prowadzi do syntezy histaminy, która odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wydzielaniu żołądkowym i funkcjach seksualnych oraz karnozyny. Ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wspomaga wzrost i naprawę tkanek. Pomaga chronić serce, obniżając wysokie ciśnienie krwi. Pomaga tłumić apetyt.

Podwyższony poziom histydyny odnotowano w chorobach takich jak histydynemia, kwasica propionowa (wrodzony błąd metabolizmu aminokwasów), leucynoza (choroba syropu klonowego), astma. Niski poziom histydyny stwierdzono w reumatoidalnym zapaleniu stawów (przewlekła choroba stawów), przewlekłej niewydolności nerek, u pacjentów pediatrycznych z zapaleniem płuc, u niektórych pacjentów ze schizofrenią i maniami, a także u pacjentów z ADHD.
Suplementacja histydyną zmniejsza insulinooporność, hamuje stany zapalne i stres oksydacyjny u otyłych kobiet.

Niedobór L-histydyny może powodować anemię, obniżenie funkcji mózgu, niepokój, zwiększony stan zapalny w organizmie i stres oksydacyjny.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?