Hipoglikemia
Hipoglikemia to niski poziom cukru we krwi, który występuje w przypadku nadmiaru insuliny w organizmie i/lub niedoboru glukozy w wyniku podania zbyt dużej dawki insuliny lub innych leków stosowanych w leczeniu cukrzycy. Niski poziom glukozy występuje również w wyniku pominięcia posiłku, picia alkoholu, stresu lub intensywnego wysiłku fizycznego. W zależności od nasilenia, hipoglikemia jest klasyfikowana jako łagodna, umiarkowana, ciężka i śpiączka. Łagodna i umiarkowana hipoglikemia może być kontrolowana samodzielnie przez pacjenta bez pomocy innej osoby. Ciężka hipoglikemia wymaga pomocy i często wymaga hospitalizacji, jeśli pacjent straci przytomność. Objawy obejmują palpitacje serca, pocenie się, niepokój, bladość, głód, osłabienie, zawroty głowy, drżenie, zaburzenia orientacji, słabą koncentrację i koordynację, niewyraźne widzenie, zaburzenia świadomości, a nawet utratę przytomności. Pierwszą pomocą w hipoglikemii jest podanie cukru prostego, takiego jak cukier gronowy, który jest szybko wchłaniany. Jako pierwszą pomoc w hipoglikemii można również podać pacjentowi słodki napój.Jeśli pacjent jest nieprzytomny, konieczne jest wezwanie pogotowia ratunkowego, które poda zastrzyk glukagonu.
>