Guma ksantanowa
Guma ksantanowa jest dodatkiem do żywności. Jest stosowana w produktach przemysłowych i kosmetykach (kremy, pasty do zębów). Może powodować problemy z oddychaniem w przemyśle, ale jest uważana za bezpieczny dodatek do żywności. Jest stosowany w produktach bezglutenowych. Powstaje w wyniku fermentacji cukru przez bakterie Xanthomonas campestris, tworząc substancję podobną do bulionu, która zestala się przy pomocy dodanego alkoholu. Następnie jest suszona i mielona na proszek. Dodanie proszku do płynu tworzy lepki i stabilny roztwór.Znajduje się w dodatkach do sałatek, sokach owocowych, lodach, sosach, syropach, produktach bezglutenowych i zupach.
Guma ksantanowa działa jako zagęszczacz i stabilizator żywności, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga utratę wagi i poprawia stolec, który jest bardziej obszerny i miękki. Skutki uboczne obejmują rozstrój żołądka i biegunkę.
Jest przeciwwskazany u osób z alergią na pszenicę, soję, nabiał, kukurydzę. Jest również przeciwwskazany z lekami na cukrzycę.