Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Guma ksantanowa

Klasyfikacja:
Další názvy:
Guma ksantanowa

Guma ksantanowa jest dodatkiem do żywności. Jest stosowana w produktach przemysłowych i kosmetykach (kremy, pasty do zębów). Może powodować problemy z oddychaniem w przemyśle, ale jest uważana za bezpieczny dodatek do żywności. Jest stosowany w produktach bezglutenowych. Powstaje w wyniku fermentacji cukru przez bakterie Xanthomonas campestris, tworząc substancję podobną do bulionu, która zestala się przy pomocy dodanego alkoholu. Następnie jest suszona i mielona na proszek. Dodanie proszku do płynu tworzy lepki i stabilny roztwór.Znajduje się w dodatkach do sałatek, sokach owocowych, lodach, sosach, syropach, produktach bezglutenowych i zupach.

Guma ksantanowa działa jako zagęszczacz i stabilizator żywności, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga utratę wagi i poprawia stolec, który jest bardziej obszerny i miękki. Skutki uboczne obejmują rozstrój żołądka i biegunkę.

Jest przeciwwskazany u osób z alergią na pszenicę, soję, nabiał, kukurydzę. Jest również przeciwwskazany z lekami na cukrzycę.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?