Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Guarana

Klasyfikacja:
Guarana to roślina pochodząca z Amazonii o właściwościach stymulujących i leczniczych. Owoc jest wielkości jagody kawy, z czerwoną skorupką i czarnymi nasionami ukrytymi w białym miąższu. Przetwarzając nasiona na proszek, uzyskuje się ekstrakt. Ostatnio guarana jest szeroko stosowana w napojach energetycznych.

Zawiera stymulanty takie jak kofeina, teofilina, teobromina oraz przeciwutleniacze takie jak tanina, saponiny, garbniki i katechiny. Przeciwutleniacze są ważne, ponieważ neutralizują potencjalnie szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Cząsteczki te mogą reagować z cząsteczkami komórek i powodować uszkodzenia związane ze starzeniem się, chorobami serca lub rakiem i innymi chorobami.

Guarana jest dobrze znanym składnikiem napojów energetycznych, ponieważ jest doskonałym źródłem kofeiny, która zmniejsza zmęczenie i poprawia percepcję i uwagę. Kofeina blokuje działanie adenozyny, związku, który powoduje senność i pomaga mózgowi się zrelaksować. Jej regularne przyjmowanie w mniejszych dawkach może poprawić nastrój, zdolność uczenia się i pamięć. Kofeina przyspiesza metabolizm, a tym samym pomaga w utracie wagi.
Garbniki zawarte w guaranie mogą łagodzić biegunkę i zapobiegać utracie wody. Kofeina może łagodzić zaparcia poprzez poprawę perystaltyki jelit. Zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia przepływ krwi, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zmniejsza utlenianie złego cholesterolu. Zmniejsza ryzyko chorób oczu, zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy lub jaskry. Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych. Przyczynia się do przepływu krwi w skórze, zmniejszając uszkodzenia związane ze starzeniem się i minimalizując niepożądane właściwości, takie jak pękanie i marszczenie się skóry.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?