Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Gryka

Klasyfikacja:
Další názvy:
Fagopyrum
Gryka należy do grupy produktów spożywczych zwanych pseudozbożami. Nie jest w żaden sposób spokrewniona z pszenicą, więcmoże być spożywana przez osoby nietolerujące glutenu. Chociaż jest uprawiana od dawna, gryka znalazła się ostatnio na szczycie ze względu na niską zawartość kalorii, bogate składniki odżywcze, przeciwutleniacze (rutyna, katechina, tanina) i po prostu brak glutenu. Głównym składnikiem są węglowodany, ale zawiera również białko o bardzo dobrej jakości odżywczej.
Gryka może być również kiełkowana, gdzie jej nasiona są moczone przez 2-3 dni, w międzyczasie są przepłukiwane wodą, zanim zaczną kiełkować. Kiełkująca gryka to surowa gryka, a dużą zaletą kiełkowania jest to, że rozkłada niektóre złożone węglowodany i uwalnia niektóre składniki odżywcze, a także rozkłada fityniany, co ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Fityniany mogą zmniejszać spożycie wapnia, żelaza, magnezu lub cynku w gotowanej kaszy gryczanej. Ponadto kiełkowanie może zwiększyć zawartość białka, tłuszczu, niezbędnych aminokwasów, witamin z grupy B.

Ma działanie przeciwutleniające. Promuje zdrowie serca, pomaga w leczeniu cukrzycy ze względu na powolne wchłanianie cukru do krwiobiegu, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych dzięki zawartej rutynie. Pomaga w zwalczaniu zaburzeń trawiennych. Pomaga w utracie wagi. Pomaga zwalczać stres, depresję, niepokój i bóle głowy.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z