Gruszka pospolita
Gruszka jest drzewem owocowym osiągającym wysokość 10-20 metrów. Owoce dojrzewają we wrześniu-październiku. Gruszki mają słodki, żółty miąższ. Grusza występuje w całej Europie, a także w Azji. Gruszki wspomagają trawienie, więc są dobre na zaparcia. Między innymi oczyszczają układ trawienny i wzmacniają organizm. Gruszki zawierają znaczną ilość witaminy C, witaminy A, flawonoidów, a wśród minerałów jest to przede wszystkim duża ilość potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć przepływ krwi. Gruszki zawierają również żelazo i miedź. Ekstrakt z gruszek jest stosowany w kosmetyce ze względu na swoje właściwości regenerujące i wygładzające. Oprócz owoców wykorzystuje się również drewno, które jest bardzo wytrzymałe i poszukiwane do rzeźbienia w drewnie ze względu na jego kolor i fakturę.