Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Gruszka pospolita

Klasyfikacja:

Gruszka jest drzewem owocowym osiągającym wysokość 10-20 metrów. Owoce dojrzewają we wrześniu-październiku. Gruszki mają słodki, żółty miąższ. Grusza występuje w całej Europie, a także w Azji. Gruszki wspomagają trawienie, więc są dobre na zaparcia. Między innymi oczyszczają układ trawienny i wzmacniają organizm. Gruszki zawierają znaczną ilość witaminy C, witaminy A, flawonoidów, a wśród minerałów jest to przede wszystkim duża ilość potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć przepływ krwi. Gruszki zawierają również żelazo i miedź. Ekstrakt z gruszek jest stosowany w kosmetyce ze względu na swoje właściwości regenerujące i wygładzające. Oprócz owoców wykorzystuje się również drewno, które jest bardzo wytrzymałe i poszukiwane do rzeźbienia w drewnie ze względu na jego kolor i fakturę.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?