Gorzki ogórek
Klasyfikacja:
Další názvy:
Momordica charantia, momordica
Ogórek gorzki to roślina pełzająca, która rośnie w tropikalnych częściach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Sama roślina może dorastać do dwóch metrów wysokości. Nasiona i owoce, które mogą osiągać nawet pół metra długości, mają właściwości lecznicze. Jak sama nazwa wskazuje, gorzki ogórek charakteryzuje się ostrym gorzkim smakiem, który można usunąć poprzez długotrwałe moczenie w zimnej wodzie. Owoce są wyraźnie prążkowane i zawierają wiele korzystnych substancji.Substancje zawarte w owocach mają pozytywny wpływ na leczenie cukrzycy. Gorzki ogórek zawiera alkaloidy, polipeptydy i charantynę tripertenoidową. Gorzki ogórek ma właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne, wspomaga odporność, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jest częścią kuchni azjatyckiej, szczególnie dodawany do sosów curry i jako dodatek do dań mięsnych. W przeszłości skórki owoców były używane jako bardzo silny środek przeczyszczający, który obecnie jest zabroniony ze względu na swoje działanie. Wyciągi z ogórka gorzkiego są stosowane w naturalnych preparatach obniżających poziom cukru we krwi, a także jako środek wspomagający trawienie. Odwar ze zmiażdżonych nasion jest stosowany w leczeniu kaszlu i wysokiej gorączki.