Goji
Muchomor chiński występuje głównie w cieplejszych regionach Chin. Jagody mają słodki, lekko kwaśny smak i mogą być spożywane na surowo lub w postaci soku lub herbaty ziołowej, ale najczęściej stosuje się je w postaci suszonej.
Są źródłem witaminy C, A, cynku, żelaza, niezbędnych kwasów i przeciwutleniaczy. Goji ma działanie przeciwutleniające, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed grypą. Przeciwutleniacze chronią przed wolnymi rodnikami, które są szkodliwymi cząsteczkami mogącymi uszkadzać komórki.
Goji ma działanie przeciwutleniające, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed grypą. Jagody zawierają dużą ilość błonnika i są niskokaloryczne, dzięki czemu mogą pomóc w utracie wagi. Pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, poprawić tolerancję cukru, zmniejszyć insulinooporność, poprawić i przywrócić komórki, które pomagają w produkcji insuliny.
Goji zawiera wiele witamin, minerałów i błonnika. Jeśli jednak w czymkolwiek naprawdę się wyróżnia, to w zawartości likopenu, barwnika odpowiedzialnego za czerwony kolor nie tylko goji, ale także np. pomidorów, w których likopen występuje w dużych ilościach. Likopen jest szczególnie ceniony przez nasz układ sercowo-naczyniowy, ponieważ wspiera zarówno zdrowie serca, jak i naczyń krwionośnych. Po prostu zwalcza podwyższony poziom cholesterolu, a tym samym promuje drożność naczyń krwionośnych. W przypadku Goji zalecam namoczenie go w ciepłej wodzie przed spożyciem lub zalanie gorącą wodą w celu przygotowania herbaty, ponieważ po ugotowaniu likopen jest lepiej uwalniany, a dokładniej lepiej wchłaniany przez organizm.