Glutation
Czym jest glutation?
Glutation jest naturalną i niezbędną cząsteczką znajdującą się w każdej komórce ciała. Nie ma praktycznie żadnego organizmu na Ziemi, który nie posiadałby pewnej ilości glutationu w swoich komórkach. [1] Głównym powodem jest to, że ten silny przeciwutleniacz jest jedną z najbardziej ochronnych cząsteczek w ludzkim ciele. Bez odpowiedniego poziomu glutationu jesteśmy narażeni na niektóre z najbardziej przerażających problemów zdrowotnych, z jakimi mamy dziś do czynienia, w tym udar, chorobę Alzheimera i choroby serca. Jednakże, gdy poziom glutationu jest odpowiedni lub wysoki, z pewnością zauważymy to w większym poziomie energii, zdrowszej skórze, prawidłowym funkcjonowaniu serca i mózgu, a prawdopodobnie nawet w długości życia.
Glutation jest tripeptydem, czyli białkiem składającym się z trzech aminokwasów: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego. Glutation, który jest często nazywany głównym przeciwutleniaczem, zwiększa wykorzystanie i recykling innych przeciwutleniaczy, a mianowicie witamin E, C, kwasu alfa-liponowego i CoQ10.
Istnieją dwie formy glutationu: zredukowany glutation (GSH lub L-glutation), który jest formą aktywną, oraz utleniony glutation (GSSG). Kiedy GSH patroluje środowisko komórkowe i niszczy utleniające wolne rodniki, staje się utleniony i nieaktywny, zamieniając się w GSSG. Na szczęście nieaktywny GSSG może być ponownie przetworzony w aktywną formę GSH przez enzym reduktazę glutationu. Kiedy enzym ten jest przeciążony i gromadzi się zbyt dużo utlenionego GSSG (w porównaniu do aktywnego GSH), nasze komórki stają się podatne na uszkodzenia.
Istnieją dwie formy glutationu: zredukowany glutation (GSH lub L-glutation), który jest formą aktywną, oraz utleniony glutation (GSSG). Kiedy GSH patroluje środowisko komórkowe i niszczy utleniające wolne rodniki, staje się utleniony i nieaktywny, zamieniając się w GSSG. Na szczęście nieaktywny GSSG może być ponownie przetworzony w aktywną formę GSH przez enzym reduktazę glutationu. Kiedy enzym ten jest przeciążony i gromadzi się zbyt dużo utlenionego GSSG (w porównaniu do aktywnego GSH), nasze komórki stają się podatne na uszkodzenia.
Ochrona mitochondriów
Mitochondria to "elektrownie" każdej komórki, które przekształcają żywność w ATP (adenozynotrójfosforan) dla wszystkich potrzeb energetycznych komórek. W porównaniu do ludzkiego ciała, mitochondria w komórkach są jak serce, stale pompujące ATP zamiast krwi. Bez bicia serca - w naszym przypadku mitochondriów - życie przestaje istnieć.
Oczywiście, mitochondria robią znacznie więcej niż pompowanie energii. Posiadają również własne DNA, mogą przekazywać informacje, oceniać zagrożenie, jeśli poziom energii w komórce spadnie, a nawet biorą udział w apoptozie (śmierci komórki), która występuje, gdy komórka jest trwale uszkodzona i musi umrzeć. Z tego powodu mitochondria są sercem i duszą organizmu.
W tej roli glutation zapewnia, że toksyny takie jak metale ciężkie, toksyny organiczne, a nawet rzeczywiste produkty uboczne procesu generowania energii przez same mitochondria (produkty uboczne utleniania lub wolne rodniki) nie uszkadzają mitochondriów. Na przykład, na ostatnim etapie produkcji energii, nasz organizm wykorzystuje tlen do produkcji ATP. Jednak proces ten może wytwarzać nadtlenek, tlen ze zbyt dużą liczbą elektronów, który jest toksyczny dla wszystkiego wokół, czy to mitochondriów, DNA, białek czy błon komórkowych itp. Glutation ma za zadanie neutralizować ponadtlenki i inne podobnie szkodliwe cząsteczki utleniające.
Recykling glutationu
Można sobie wyobrazić, że potrzeba dużo energii (ATP) do produkcji glutationu lub jego recyklingu z nieaktywnego GSSG z powrotem do aktywnego GSH. Na szczęście nasze komórki zawierają duże ilości glutationu. Zawierają tyle samo glutationu, co glukoza, potas i cholesterol.
Rola glutationu w organizmie
Glutation jest ważną częścią naszego zdrowia. Niektóre z głównych ról glutationu to:
- Ochrona przeciwstarzeniowa
- Ochrona antyoksydacyjna
- Detoksykacja
- Produkcja energii
Jednak glutation jest również odpowiedzialny za:
- Odkładanie cysteiny
- Sygnalizacja komórkowa
- Funkcja enzymu
- Podział komórki
W uproszczeniu oznacza to, że właściwości antyoksydacyjne glutationu poprawiają komunikację między komórkami, stabilizują i redukują utlenianie w komórkach, zwalczają uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, wspierają funkcje białek i usuwają odpady komórkowe. Niski poziom glutationu wysyła wiadomości, które wywołują apoptozę lub śmierć komórki. Co więcej, biorąc pod uwagę istotną rolę, jaką glutation odgrywa na poziomie komórkowym i mitochondrialnym, korzyści zdrowotne są naprawdę głębokie.
Ochrona antyoksydacyjna
Antyoksydanty mają za zadanie spowalniać starzenie, tj. chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników lub "utlenianiem". Za każdym razem, gdy jesz, oddychasz lub poruszasz się, twoje ciało wykorzystuje paliwo wytworzone z pożywienia do produkcji energii. Ale podobnie jak samochód, który zużywa gaz, uwalniając szkodliwe produkty uboczne, takie jak spaliny, wysiłki energetyczne naszego organizmu mają niebezpieczny produkt uboczny - wolne rodniki.
Wolne rodniki to wysoce reaktywne formy tlenu, którym brakuje elektronu. Wolne rodniki kradną brakujący elektron z normalnych komórek, uszkadzając ich DNA. Niektóre szacunki sugerują, że każda komórka w naszym organizmie przyjmuje 10 000 oksydacyjnych uderzeń w swoje DNA każdego dnia. Przeciwutleniacze działają właśnie przeciwko uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki. Glutation jest głównym przeciwutleniaczem w naszym organizmie, który bezpośrednio wiąże się ze związkami utleniającymi, które uszkadzają błony komórkowe. DNA, produkcję energii itp. Natychmiast neutralizuje szeroką gamę utleniaczy, w tym nadtlenek, tlenek azotu, rodniki węglowe, wodoronadtlenki, nadtlenoazotyn i lipidy. [2]
Detoksykacja
Detoksykacja składa się z trzech faz. Podczas pierwszej fazy detoksykacji, toksyny takie jak dym, alkohol, kofeina, dioksyny, narkotyki, promieniowanie, metale ciężkie, pestycydy i inne czynniki rakotwórcze są częściowo przetwarzane przez specjalne białka wewnątrz cytochromów mitochondrialnych.Niestety, przetwarzanie podczas tej fazy może przekształcić częściowo przetworzone toksyny w jeszcze bardziej niebezpieczne wolne rodniki. Są one nie tylko szkodliwe, ale mogą również bardzo szybko wyczerpać glutation, tworząc nierównowagę między aktywnością fazy 1 i fazy 2. Toksyczne reakcje mogą wystąpić z powodu nagromadzenia form pośrednich, które wynikają z detoksykacji fazy 1, więc konieczna jest dalsza praca w celu przetworzenia i wyeliminowania toksyn.
W drugiej fazie detoksykacji różne enzymy działają bezpośrednio na substancje toksyczne częściowo zdegradowane i przetworzone w fazie 1, takie jak metale ciężkie i organotoksyny, wiążąc je ze związkami ochronnymi, tym samym dezaktywując toksyny. To wiązanie nazywane jest "koniugacją", a glutation jest jego centralną postacią. Jedna z takich wyspecjalizowanych grup enzymów zwana glutationo-S-transferazą (GST) przyłącza glutation do produktów ubocznych detoksykacji fazy 1 i neutralizuje ich toksyczny potencjał. Jednocześnie sprawia, że te toksyczne substancje stają się bardziej rozpuszczalne w wodzie i gotowe do eliminacji. Istnieją inne enzymy i białka fazy 2, które pełnią podobne funkcje, ale bez glutationu te inne enzymy nie mogłyby odpowiednio funkcjonować. [3]
Po połączeniu toksyn są one gotowe do eliminacji z organizmu, głównie przez nerki (mocz) i wątrobę (żółć). Eliminacja jest uważana za fazę 3 detoksykacji.
Produkcja energii
Jak już omówiliśmy, produkcja energii odbywa się we wszystkich naszych komórkach (z wyjątkiem czerwonych krwinek) w mitochondriach. Glutation jest zaangażowany w ochronę mitochondriów przed wolnymi rodnikami lub innymi "oksydacyjnymi" uszkodzeniami. Jeśli mitochondria są atakowane i uszkadzane przez cząsteczki oksydacyjne, spowalniają i zaczynają produkować mniej ATP. Przy mniejszej ilości ATP, reszta komórki również zwalnia.
Co gorsza, uszkodzone mitochondria stają się również bardziej podatne na błędy i zaczynają produkować więcej wolnych rodników. Te wolne rodniki z kolei powodują więcej uszkodzeń mitochondriów, tworząc błędne koło niskiej energii i większych uszkodzeń.
Stres również wchodzi w grę podczas produkcji energii. Im większe zapotrzebowanie na energię (szybszy metabolizm, ćwiczenia, stres itp.), tym więcej mitochondria muszą pracować i tym więcej wolnych rodników wytwarzają. Jak już wspomnieliśmy, GSH wiąże te wolne rodniki i łagodzi "stres oksydacyjny" nie tylko w mitochondriach, ale także w pozostałej części komórki. W ten sposób GSH utlenia się i przekształca w GSSG. Z pomocą enzymu reduktazy glutationowej, może on zostać poddany recyklingowi i przekształcony z powrotem w aktywną formę glutationu (GSH).
Jak objawia się niski poziom GSH/GSSG? Może to być zmęczenie, brak koncentracji umysłowej, mgła mózgowa, zmęczenie mięśni i ból.Objawy te nie są związane tylko z chorobami przewlekłymi, ale są wynikiem "dysfunkcji mitochondriów", która występuje, gdy mitochondria tracą ochronę GSH. W tym momencie wolne rodniki atakują mitochondria i zmniejszają energię komórkową. [4] Choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, borelioza, obciążenie metalami ciężkimi, organotoksyny i inne są spowodowane niskim poziomem GSH.
Ubytek glutationu i choroby
Niedobór glutationu sprawia, że nasz organizm jest bardzo podatny na stres oksydacyjny i stany zapalne, które są przyczyną szybszego starzenia się i chorób przewlekłych. Jeśli masz zbyt mało GSH, nie możesz walczyć z mitochondriami swoich komórek. W rezultacie zaczynasz czuć się bardziej zmęczony, ponieważ mitochondria są mniej wydajne podczas utleniania. Uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki wywołane utlenianiem uruchamiają następnie układ odpornościowy w celu naprawy uszkodzeń komórek. Nic dziwnego, że obniżony poziom glutationu może zwiększać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i cukrzycy.
Czynniki, które mogą obniżać poziom glutationu:
- Regularna ekspozycja na toksyny chemiczne
- Ekspozycja na kadm
- Palenie
- Zła dieta
- Stres
- Niektóre leki
- Narażenie na promieniowanie UV
Oprócz tych czynników, niektóre choroby również obniżają poziom glutationu. Do najczęstszych chorób związanych z niskim poziomem glutationu należą:
- AIDS/HIV
- Zwyrodnienie plamki żółtej
- Choroba Parkinsona
- Cukrzyca
- Hepatitida
- Rakovina
- Alzheimer
- Choroba wątroby
- niedokrwistość sierpowatokrwinkowa
- udar
- choroby serca
- niepłodność
Zdrowie mózgu
W miarę starzenia się, łatwe zapominanie jest powszechne, podobnie jak trudności z koncentracją lub zapamiętywaniem imion. Fachowo nazywa się to neurodegeneracją, czyli procesem, w którym neurony w naszym mózgu ulegają uszkodzeniu, a nawet obumierają. Mózg nie funkcjonuje wtedy z pełną wydajnością. Chociaż proces ten jest nieunikniony, można go przynajmniej spowolnić lub nawet całkowicie odwrócić, a glutation odgrywa w tym ważną rolę.
Serce i układ krążenia
Kampanie i edukacja na temat chorób układu krążenia, w tym wczesnego wykrywania czynników ryzyka, są obecnie w większości powszechne. Wciąż jednak brakuje informacji na temat roli glutationu w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu, ze względu na jego zdolność do neutralizowania utleniania lipidów. Jest to bardzo ważne, ponieważ praktycznie wszystkie choroby zaczynają się od odkładania blaszek miażdżycowych lub złogów wzdłuż ściany tętnicy. Tętnice wieńcowe lub tętnicze (miażdżyca) rozwijają się stopniowo, gdy cząsteczki cholesterolu, takie jak LDL we krwi, są utleniane przez lipidy, uszkadzając w ten sposób wyściółkę naczyń krwionośnych i tworząc blaszki miażdżycowe. Kiedy te blaszki w końcu pękają i odrywają się, powodują zator, który blokuje przepływ krwi i powoduje zawał serca lub udar mózgu.
Z pomocą enzymu zwanego peroksydazą glutationową, wolne rodniki, nadtlenek wodoru, nadtlenki lipidów i nadtlenoazotyn aktywują peroksydację glutationu, która powoduje utlenianie lipidów. W ten sposób glutation pomaga zapobiegać uszkodzeniom i zmniejsza ryzyko zawału serca.
W badaniu 643 pacjentów, którzy przeszli koronarografię w Niemczech, ci, którzy zmarli na atak serca mieli znacznie niższy poziom peroksydazy glutationowej niż ci, którzy przeżyli. [5] W takim przypadku oznacza to, że jeśli nie mamy wystarczającej ilości glutationu, aby zapobiec uszkodzeniu naszych tętnic, narażamy się na zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zapalenie
Zapalenie było często dyskutowanym tematem w ciągu ostatniej dekady. Jednak wiele osób nadal nie rozumie, dlaczego stan zapalny jest przyczyną większości problemów zdrowotnych. Zapalenie jest obecne w każdej przewlekłej chorobie, od cukrzycy, przez choroby serca, aż po raka. Ale stan zapalny jest również niezbędny w niewielkich ilościach do zwalczania infekcji.
Każdy uraz może wywołać reakcję zapalną. Niezależnie od tego, czy mówimy o urazie, infekcji, toksynach czy alergiach. Po pierwsze, naczynia krwionośne i naczynia włosowate w uszkodzonym obszarze zaczynają się rozszerzać i otwierać, aby umożliwić związkom leczniczym jak najszybsze dotarcie do uszkodzonego obszaru. Obszar zostaje zalany płynem. Następnie zraniony obszar zaczyna zamykać się białkami, które pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii i toksyn do otaczających tkanek. Ta blokada naczyń krwionośnych i limfatycznych powoduje fizyczne objawy stanu zapalnego, w szczególności zaczerwienienie, ból, sztywność, brak mobilności i obrzęk. Jak wszystko w naszym organizmie, istnieje wiele mechanizmów kontrolujących stan zapalny.Po wykryciu urazu organizm zaczyna wytwarzać enzym zwany cyklooksygenazą-2 (lub COX-2), który uruchamia cały proces zapalny. Z kolei sygnały COX-2 wytwarzają krótkotrwałe cząsteczki sygnałowe zwane prostaglandynami z serii 2. Te prozapalne hormony promują proces zapalny i pomagają organizmowi leczyć zraniony obszar. Gdy organizm wykona swoją pracę, musi powrócić do normy i wyłączyć te hormony. Aby to zrobić, uwalnia enzymy COX-1, które sygnalizują uwalnianie prostaglandyn serii 1 i serii 3, które są przeciwzapalne. W rzeczywistości toksyny środowiskowe, nasza dieta, stres i inne problemy związane z niewłaściwym stylem życia dezaktywują kontrolę i równowagę tego systemu i zachęcają organizm do produkcji większej ilości prostaglandyn prozapalnych i mniejszej ilości przeciwzapalnych. W rezultacie wiele osób cierpi na przewlekły ogólnoustrojowy stan zapalny. Zrównoważenie poziomu glutationu może przywrócić zdolność układu odpornościowego do kontrolowania przewlekłego stanu zapalnego.
Odporność
Glutation pomaga naszemu układowi odpornościowemu zachować zdrowie i przygotowuje organizm do walki z infekcjami. Podczas gdy witamina C wydaje się otrzymywać wszystkie wyróżnienia, jeśli chodzi o odporność, glutation jest niedocenianym drugorzędnym graczem, który zasługuje na główną rolę.
Badania pokazują, że aktywny glutation (GSH) przygotowuje białe krwinki, takie jak naturalni zabójcy (NK) i limfocyty T, do zwalczania infekcji w naszym organizmie. Wzmocnione GSH komórki T mogą produkować więcej substancji zwalczających infekcje, takich jak interleukiny -2 i -12 (IL-2, IL-12) oraz interferon-gamma, które w ten sposób kontrolują infekcje bakteryjne i wirusowe. [6]
Jedno z badań wykazało, że GSH podwoił zdolność komórek NK do cytotoksyczności (zabijania najeźdźców) po zaledwie sześciu miesiącach stosowania. Wykazano również, że glutation ma bezpośrednie działanie przeciwbakteryjne, pomagając makrofagom - komórkom układu odpornościowego - zwalczać bakterie wywołujące gruźlicę (Mycobacterium tuberculosis). [7]W tym badaniu naukowcy odkryli, że "GSH moduluje zachowanie wielu komórek, w tym komórek układu odpornościowego, wzmacniając wrodzoną i adaptacyjną odporność oraz zapewniając ochronę przed infekcjami drobnoustrojowymi, wirusowymi i pasożytniczymi". [8]
Wiele przewlekłych infekcji, takich jak EBV, zapalenie wątroby, wirusy opryszczki i borelioza, może rozregulować i stłumić układ odpornościowy. Glutation może odwrócić tę supresję.
Wydajność sportowa
Wygląda na to, że glutation może poprawić wydajność sportową, gdy jest stosowany przed treningiem. W niewielkim badaniu ośmiu mężczyzn, którzy otrzymywali 1000 mg glutationu przed ćwiczeniami, osiągali lepsze wyniki, odczuwali mniejsze zmęczenie i mieli niższy poziom kwasu mlekowego we krwi niż grupa placebo. [9] Jest to istotne, ponieważ podwyższony poziom kwasu mlekowego w organizmie może prowadzić do zmęczenia, niskiego ciśnienia krwi, bólu mięśni, spadku temperatury ciała i trudności w oddychaniu.
Autyzm
W ostatnich latach liczba dzieci z autyzmem rośnie. Nawet w leczeniu autyzmu, glutation stał się bardzo korzystny. Jednym z sygnałów ostrzegawczych, które obserwujemy u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, jest właśnie niski poziom glutationu.Nowe badania pokazują, że liposomalny i transdermalny glutation może pomóc zwiększyć poziom GSH w osoczu u dzieci z autyzmem. [10]
Choroby naczyń obwodowych
Podobnie jak w przypadku chorób serca i udaru mózgu, miażdżyca może wpływać na tętnice dostarczające krew do obwodowych naczyń krwionośnych w rękach i nogach. Choroba naczyń obwodowych (PVD) występuje, gdy zwężone naczynia krwionośne nie dostarczają wystarczającej ilości krwi do mięśni. Charakterystyczne objawy PVD to ból mięśni i zmęczenie podczas chodzenia.
Zdrowie skóry
Mężczyźni i kobiety są dosłownie zafascynowani wyglądem swojej skóry. Czy to trądzik, zmarszczki, suchość skóry, egzema czy opuchlizna wokół oczu. Każdy chce mieć piękną i nieskazitelną skórę. Jednak narażenie na różne czynniki zewnętrzne, takie jak słońce lub wiatr podczas aktywności na świeżym powietrzu, może zebrać swoje żniwo, powodując suchość lub pomarszczenie skóry oraz przebarwienia, które mogą powstać w średnim wieku. Dodajmy do tego niezrównoważoną dietę, stres, brak ruchu i zmiany hormonalne, które zachodzą w średnim wieku (i później), i nic dziwnego, że kremy i różne serum przeciwstarzeniowe mogą nie pomóc. Możemy rozwiązać problem wewnętrznie i pozwolić komórkom leczyć się i regenerować dzięki glutationowi. Glutation nie tylko redukuje melaninę (pigmentację) skóry, ale także zmniejsza widoczność zmarszczek i zwiększa elastyczność skóry.
Glutation działa na produkcję pigmentu skóry i hamuje tyrozynazę, jeden z enzymów zaangażowanych w produkcję melaniny. Przegląd czterech badań potwierdził, że przyjmowanie glutationu powoduje pewne rozjaśnienie skóry, a także, że zmniejsza objawy łuszczycy (łuszczycy), gdy glutation jest wspierany przez spożycie białka serwatkowego, które zawiera GSH.[11]Glutation nie tylko rozjaśnia skórę, ale także zmniejsza widoczność zmarszczek.
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 jest niestety coraz powszechniejsza w większości krajów. Choroba ta stopniowo osłabia i uszkadza (przez wysoki poziom cukru we krwi - glukozy) wszystko, od naczyń krwionośnych po oczy, nerki i nerwy z powodu "stresu oksydacyjnego" (pamiętasz "wolne rodniki" lub reaktywne formy tlenu (ROS)? Wraz ze wzrostem stresu oksydacyjnego, glutation jest wykorzystywany jako przeciwutleniacz, a aktywny GSH jest wyczerpany.
Zostało to potwierdzone jako fakt u chorych na cukrzycę typu 2. Poziom glutationu był niewystarczający z powodu wysokiego stresu oksydacyjnego, który uszkadzał tkanki, zwłaszcza gdy poziom glukozy we krwi był wysoki. Kiedy osobom z cukrzycą podawano prekursory glutationu - cysteinę i glicynę, ich poziom glutationu wzrósł, a ich stres oksydacyjny zmniejszył się, co sugeruje, że suplementacja GSH może być bardzo korzystna w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu i uszkodzeniom tkanek związanym z cukrzycą typu 2. [12]
POChP
Przewlekła obturacyjna choroba płuc wynika z nieprawidłowej odpowiedzi zapalnej na szkodliwe substancje i gazy we wdychanym powietrzu. Niski poziom glutationu został powiązany z nieprawidłowościami w wyściółce płuc, a prawidłowy poziom glutationu może chronić przed stanem zapalnym właśnie poprzez ochronę tkanki płucnej przed działaniem wolnych rodników. [13]
Witamina D
Witamina D3 jest gorącym tematem w medycynie, ponieważ kontroluje układ odpornościowy. Pierwotnie uważano, że odgrywa ona rolę tylko w metabolizmie wapnia i tworzeniu kości, obecnie wiemy, że niski poziom witaminy D3 może zwiększać ryzyko zawału serca, astmy, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, stwardnienia rozsianego i zmniejszonej funkcji mózgu u osób starszych. Co ciekawe, niski poziom witaminy D3 jest również związany z niskim poziomem glutationu. Gdy poziom glutationu jest niski, witamina D3 nie działa tak skutecznie. [Innymi słowy, suplementacja witaminy D nie jest wystarczająca. Najlepiej byłoby upewnić się, że masz również odpowiedni poziom glutationu.
Metylacja
Metylacja jest niezbędna dla przetrwania człowieka, a także jest integralną częścią tego, jak funkcjonujemy w każdej sekundzie dnia. Reguluje przekaźniki, funkcjonowanie mózgu, nastrój, energię i poziom hormonów. Należy powiedzieć, że metylacja jest niemal synonimem funkcji fizycznej. Jeden z najlepiej zbadanych produktów cyklu metylacji, homocysteina, jest wspólnym ogniwem łączącym metylację i produkcję glutationu. Tak więc produkcja glutationu zależy od dobrze funkcjonującego cyklu metylacji, który zapewnia wystarczającą ilość homocysteiny.
Z drugiej strony, załóżmy, że proces produkcji glutationu nie działa prawidłowo. W takim przypadku proces ten ulega spowolnieniu, a poziom homocysteiny wzrasta, wywierając dodatkową presję na cykl metylacji w celu jej usunięcia. Wysoki poziom homocysteiny stanowi problem, ponieważ jest powiązany z chorobami serca i miażdżycą. [15]
U osób, które mają niedobór enzymów lub mają problemy z mutacjami, które wpływają na produkcję glutationu z homocysteiny, cykl metylacji będzie pod presją, aby usunąć nadmiar homocysteiny. Metylacja jest skomplikowanym procesem. Kluczem jest zapamiętanie, że niski poziom metylacji równa się niskiemu poziomowi glutationu, a niski poziom glutationu spowalnia metylację. Są one współzależne.
Dieta bogata w glutation
Istnieje wiele produktów spożywczych, które zawierają glutation. Należą do nich szparagi, awokado, kapusta, brukselka, szpinak, brokuły, czosnek, szczypiorek, pomidory, ogórki, migdały i orzechy włoskie. Inne czynniki, w tym przechowywanie lub gotowanie, mogą również wpływać na poziom tego przeciwutleniacza. Gotowanie tych produktów może obniżyć poziom glutationu o 30-60%. Na szczęście możemy spożywać pokarmy bogate w prekursory glutationu, którymi są cysteina i inne pokarmy zawierające siarkę.
Białko serwatkowe
Siarka jest częścią glutationu, więc potrzebujesz białek bogatych w aminokwasy takie jak cysteina, glutaminian i glicyna. Białko serwatkowe zawiera gamma-glutamylocysteinę, która jest glutaminą związaną z cysteiną. Ponieważ ta kombinacja omija pierwszy etap produkcji glutationu w naszych komórkach, jest niezbędna do promowania wyższego poziomu glutationu poprzez naszą dietę.
Pokarmy zawierające Allium
Allium to rodzaj rośliny bogatej w siarkę, która jest prekursorem syntezy glutationu. Przykłady obejmują czosnek, cebulę, szczypiorek, pszenicę, szalotkę i pory.
Kwas alfa-liponowy regeneruje i zwiększa poziom glutationu w organizmie. Dobrym źródłem tego kwasu są flaki, wołowina, drożdże, brokuły, szpinak, brukselka, groszek czy pomidory.
Pokarmy bogate w selen
Selen to minerał śladowy, który jest częścią budulca enzymów antyoksydacyjnych. Jest również niezbędny do produkcji glutationu. Pokarmy zawierające duże ilości selenu obejmują owoce morza, ostrygi, orzechy, jaja, grzyby i produkty mleczne.
Chociaż dieta bogata w glutation jest najlepszym sposobem suplementacji, często nie jest wystarczająca. Suplementy mogą pomóc. Należy jednak znać szczegóły, ponieważ glutation jest delikatną cząsteczką i nie wszystkie jego formy są dobrze wchłaniane.
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/glutathione#section=Top
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661824/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661824/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4079069/
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa030535#t=article
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22164280/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23089304/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23089304/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4328900/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129897/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805302/
- https://care.diabetesjournals.org/content/34/1/162
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8141138/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30160165/
- https://www.webmd.com/heart-disease/guide/homocysteine-risk
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.