Glutation
Klasyfikacja:
Glutation nazywany jest "matką wszystkich przeciwutleniaczy", ponieważ jest najczęściej stosowanym suplementem w branży medycznej. Powstaje w wątrobie i jest wykorzystywany przez każdą komórkę ludzkiego ciała, a zatem ma bardzo szeroki zakres efektów zdrowotnych. Zawiera głównie trzy aminokwasy: glutaminę, glicynę i cysteinę.Jego poziom w organizmie może być obniżony przez wiele czynników, w tym złe odżywianie, toksyny środowiskowe i stres, a zwłaszcza zmniejsza się wraz z wiekiem.
Dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu pomaga zwalczać stres oksydacyjny, co może zmniejszyć ryzyko innych chorób. Stres oksydacyjny występuje, gdy występuje brak równowagi między produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do ich zwalczania.Zbyt wysoki poziom stresu oksydacyjnego może być prekursorem wielu chorób. Należą do nich cukrzyca, rak i reumatoidalne zapalenie stawów. Zwiększa poziom białek, enzymów i bilirubiny we krwi osób z alkoholową i bezalkoholową przewlekłą chorobą wątroby. Poprawia insulinooporność u osób starszych. Bierze udział w produkcji DNA, budulca białek i komórek, zmniejsza uszkodzenia komórek wątroby, zmniejsza objawy choroby Parkinsona, poprawia wrażliwość na insulinę, zmniejsza objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (przewlekłej choroby błony śluzowej jelit), leczy zaburzenia ze spektrum autyzmu, wspomaga układ odpornościowy i działa zapobiegawczo w rozwoju raka.
Dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu pomaga zwalczać stres oksydacyjny, co może zmniejszyć ryzyko innych chorób. Stres oksydacyjny występuje, gdy występuje brak równowagi między produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do ich zwalczania.Zbyt wysoki poziom stresu oksydacyjnego może być prekursorem wielu chorób. Należą do nich cukrzyca, rak i reumatoidalne zapalenie stawów. Zwiększa poziom białek, enzymów i bilirubiny we krwi osób z alkoholową i bezalkoholową przewlekłą chorobą wątroby. Poprawia insulinooporność u osób starszych. Bierze udział w produkcji DNA, budulca białek i komórek, zmniejsza uszkodzenia komórek wątroby, zmniejsza objawy choroby Parkinsona, poprawia wrażliwość na insulinę, zmniejsza objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (przewlekłej choroby błony śluzowej jelit), leczy zaburzenia ze spektrum autyzmu, wspomaga układ odpornościowy i działa zapobiegawczo w rozwoju raka.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?