Glukonian cynku
Klasyfikacja:
Další názvy:
Zincum gluconicum, glukonian cynku
Glukonian cynku to związek organiczny, będący solą cynkową kwasu glukonowego. Wytwarzany jest w procesie fermentacji glukozy przez grzyby lub bakterie. Zawartość cynku w związku wynosi około 14%. Ma wysoką biodostępność - jest w dużej mierze wykorzystywany przez organizm. Jest wysoce rozpuszczalny, dzięki czemu szybko wchłania się do krwiobiegu.
Stosowany jest jako suplement diety oraz jako lek homeopatyczny. Jest składnikiem leków na przeziębienie.
W badaniach naukowych glukonian cynku był podawany pacjentom z cukrzycą typu 2 lub kobietom w ciąży z cukrzycą. Obniżał on poziom cukru we krwi i zwiększał poziom insuliny. Podawano go również osobom z obniżoną zdolnością odczuwania smaku.1
Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, metabolizmu składników odżywczych, kwasów tłuszczowych i witaminy A. Utrzymuje prawidłowy stan kości, włosów, paznokci, skóry. Utrzymuje poziom testosteronu we krwi i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zalecana dzienna dawka wynosi od 70 do 84 mg/dzień.
Stosowany jest jako suplement diety oraz jako lek homeopatyczny. Jest składnikiem leków na przeziębienie.
W badaniach naukowych glukonian cynku był podawany pacjentom z cukrzycą typu 2 lub kobietom w ciąży z cukrzycą. Obniżał on poziom cukru we krwi i zwiększał poziom insuliny. Podawano go również osobom z obniżoną zdolnością odczuwania smaku.1
Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, metabolizmu składników odżywczych, kwasów tłuszczowych i witaminy A. Utrzymuje prawidłowy stan kości, włosów, paznokci, skóry. Utrzymuje poziom testosteronu we krwi i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zalecana dzienna dawka wynosi od 70 do 84 mg/dzień.
1.Cynk. WebMD [online]. Atlanta: webMD, 2018 [cytowany 2020-03-30]. Dostępne na stronie: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-982/zinc
.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.