Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Glikozydy stewiolowe

Klasyfikacja:
Glikozydy stewiolowe obejmują stewiozyd, sewiolbiozyd i rebaudiozyd, które znajdują się w liściach krzewu Stevia rebaudiana. Zapewniają one stewii słodki smak, który jest kilkakrotnie słodszy niż cukier. Chociaż gorzki posmak może wystąpić podczas spożywania stewii w jej najczystszej postaci, glikozydów stewiolowych. Nie są one źródłem energii dla organizmu. Mają tę zaletę, że nie powodują próchnicy zębów, nie wpływają na rozwój płodu w czasie ciąży i nie powodują mutacji genetycznych.

Mają zdolność regulowania poziomu cukru we krwi. Jest to idealny zamiennik zwykłego cukru dla diabetyków lub osób stosujących dietę o kontrolowanej zawartości węglowodanów, ponieważ mogą oni jeść słodkie pokarmy bez obawy o powikłania cukrzycowe. Stevia zawiera niewiele kalorii i jest 40-300 razy słodsza niż cukier, w zależności od rodzaju, co oznacza, że ludzie mogą jeść słodkie produkty z niej wykonane bez dostarczania kalorii z węglowodanów. Rozluźnia naczynia krwionośne, zwiększa oddawanie moczu i ułatwia wydalanie sodu z organizmu, a wszystko to dzięki zawartości stewiozydu. Zaletą glikozydu stewiolowego jest to, że zmniejsza apetyt i wspomaga trawienie. U niektórych osób może pozytywnie wpływać na powstawanie trądziku.

Bogate źródło przeciwutleniaczy czyni go idealnym suplementem zapobiegającym wielu chorobom. Obniża cholesterol LDL i triglicerydy. Zmniejsza powstawanie bakterii w jamie ustnej, dzięki czemu jest odpowiednim dodatkiem do past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Jest przydatny w zwalczaniu problemów skórnych, takich jak egzema i zapalenie skóry.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z