Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Glicyna

Klasyfikacja:
Další názvy:
Betaina
Glicyna jest nieistotnym aminokwasem, który jest wykorzystywany przez organizm do produkcji białka. Glicyna (znana również jako kwas 2-aminooctowy ) jest niezbędnym aminokwasem i neuroprzekaźnikiem, który organizm może wytwarzać samodzielnie, ale w bardzo małych ilościach. Jest to drugi pod względem obfitości aminokwas występujący w ludzkich enzymach i białkach. Dlatego odgrywa rolę w prawie wszystkich układach narządów ciała. Jest jednym z 20 aminokwasów, które organizm wykorzystuje do tworzenia białek ciała. Te z kolei tworzą narządy, stawy i mięśnie. Glicyna jest między innymi głównym składnikiem kolagenu i stanowi około 35% kolagenu w ludzkim ciele.
  • pomaga budować mięśnie
  • odgrywa rolę w produkcji ludzkiego hormonu wzrostu
  • wspiera zdrowie kości i stawów
  • zwiększa sprawność fizyczną i umysłową
  • poprawia jakość snu
  • poprawia elastyczność i zakres ruchu
  • wspiera zdrowie wyściółki jelit w przewodzie pokarmowym
  • wspomaga produkcję czerwonych krwinek
  • pomaga zmniejszyć reakcje alergiczne i autoimmunologiczne
  • wspiera zdrowie skóry
Glicyna powstaje w organizmie człowieka z innych aminokwasów występujących w pokarmach bogatych w białko. Służy do tworzenia glutationu. Jest dostępna w postaci tabletek i proszku, który ma słodki smak. Znajduje się w mięsie, rybach, żelatynie, sezamie i pestkach dyni oraz roślinach strączkowych.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z