Glicyna
Klasyfikacja:
Další názvy:
Betaina
Glicyna jest nieistotnym aminokwasem, który jest wykorzystywany przez organizm do produkcji białka. Glicyna (znana również jako kwas 2-aminooctowy ) jest niezbędnym aminokwasem i neuroprzekaźnikiem, który organizm może wytwarzać samodzielnie, ale w bardzo małych ilościach. Jest to drugi pod względem obfitości aminokwas występujący w ludzkich enzymach i białkach. Dlatego odgrywa rolę w prawie wszystkich układach narządów ciała. Jest jednym z 20 aminokwasów, które organizm wykorzystuje do tworzenia białek ciała. Te z kolei tworzą narządy, stawy i mięśnie. Glicyna jest między innymi głównym składnikiem kolagenu i stanowi około 35% kolagenu w ludzkim ciele.
- pomaga budować mięśnie
- odgrywa rolę w produkcji ludzkiego hormonu wzrostu
- wspiera zdrowie kości i stawów
- zwiększa sprawność fizyczną i umysłową
- poprawia jakość snu
- poprawia elastyczność i zakres ruchu
- wspiera zdrowie wyściółki jelit w przewodzie pokarmowym
- wspomaga produkcję czerwonych krwinek
- pomaga zmniejszyć reakcje alergiczne i autoimmunologiczne
- wspiera zdrowie skóry