Ghí
Klasyfikacja:
Ghee to sanskryckie określenie masła klarowanego. Ghee jest częścią tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej od tysięcy lat, która uważa ghee za eliksir życia, ponieważ wzmacnia układ nerwowy. Wynika to głównie z zawartości kwasów tłuszczowych omega 3 i 6.Największą zaletą ghee jest to, że nie pali się podczas gotowania. Nie wytwarza toksycznych i słabo przyswajalnych substancji. Co więcej, ghee nie zawiera białka mleka i dlatego jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy.
Wśród innych, ghee zawiera witaminy A, D, E i K oraz utrzymuje środowisko alkaliczne, zapobiegając w ten sposób stanom zapalnym. Ghee ma również doskonałe właściwości nawilżające i dlatego nadaje się do użytku zewnętrznego. Warto również wspomnieć, że ma długi okres trwałości ze względu na sam konserwant. Ghee powinno być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wśród innych, ghee zawiera witaminy A, D, E i K oraz utrzymuje środowisko alkaliczne, zapobiegając w ten sposób stanom zapalnym. Ghee ma również doskonałe właściwości nawilżające i dlatego nadaje się do użytku zewnętrznego. Warto również wspomnieć, że ma długi okres trwałości ze względu na sam konserwant. Ghee powinno być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu.