Fosfolipidy
Klasyfikacja:
Další názvy:
Fosfolipidy
Są to kompleksy lipidów i białek, które wiążą się ze sobą i tworzą błonę otaczającą wszystkie żywe komórki w organizmie (ludzi, zwierząt, roślin, alg i mikroorganizmów). W błonach tych części molekularne fosfolipidów działają przeciwstawnie, tworząc błonę bimolekularną, która pozwala małym cząsteczkom przechodzić przez błonę, takim jak liposomy (mikroskopijne cząsteczki, które transportują substancje czynne do komórki). Błona jest selektywnie przepuszczalna, tzn. przepuszcza tylko substancje aktywne, ale nie przepuszcza substancji niepożądanych.
Są głównym źródłem choliny, kwasów tłuszczowych, glicerolu i kwasu fosforowego. Pomagają wpływać na strukturę i funkcję komórek wątroby, zwiększają regenerację wątroby i poprawiają jej funkcjonowanie. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu w organizmie, syntezę cholesterolu w wątrobie i jego dystrybucję w organizmie. Są korzystne u mężczyzn z różnymi zaburzeniami seksualnymi, zmniejszając zaburzenia erekcji, utratę libido, zaburzenia wytrysku, poprawiając ruchliwość plemników i zwiększając liczbę plemników.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?