Fosfatydylocholina
Fosfatydylocholina PC jest fosfolipidem, który jest przyłączony do cząsteczki choliny. Fosfolipidy składają się z kwasów tłuszczowych, glicerolu i cząsteczki fosforu, lecytyny, która składa się z fosfatydylocholiny. Fosfatydylocholina znajduje się w żywności zawierającej lecytynę, a także w żółtku jaja, wątróbce drobiowej, soi, wołowinie, orzeszkach ziemnych, szpinaku, marchwi i ziemniakach.
Wspiera zdrowie i funkcjonowanie mózgu, może poprawiać pamięć, poprawia funkcje poznawcze. Wspomaga funkcjonowanie wątroby, zmniejsza ryzyko marskości i wspomaga regenerację wątroby, pomaga rozpuszczać kamienie żółciowe i ogranicza ich powstawanie. Utrzymuje poziom cholesterolu we krwi. Może zapobiegać uszkodzeniom przewodu pokarmowego związanym z długotrwałym stosowaniem leków. Może łagodzić objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (przewlekła choroba zapalna błony śluzowej jelit). Wspomaga lipolizę.