Formaldehyd
Klasyfikacja:
Další názvy:
Formadehyd
Formaldehyd jest bezbarwnym, łatwopalnym gazem często stosowanym w kosmetykach. W produktach kosmetycznych formaldehyd jest stosowany jako środek konserwujący w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia i zapobiegania skażeniu bakteryjnemu. Najczęstszym skutkiem ubocznym formaldehydu w kosmetykach jest podrażnienie skóry, w tym oparzenia skóry głowy i wypadanie włosów, ale co ważniejsze, formaldehyd jest opisywany jako rakotwórczy.
Formaldehyd jest stosowany jako składnik aktywny w produktach wzmacniających paznokcie. Może wiązać się z keratyną, wzmacniając paznokieć.
Formaldehyd jest stosowany jako składnik aktywny w produktach wzmacniających paznokcie. Może wiązać się z keratyną, wzmacniając paznokieć.
Formaldehyd jest często maskowany innymi nazwami na etykietach. Składniki uwalniające formaldehyd obejmują Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, DMDM Hydantoin, quaternium 15 and 3 dioxane . Są one stosowane jako konserwanty w produktach kosmetycznych. Ich funkcją jest zapobieganie rozwojowi mikrobiologicznemu i zepsuciu kosmetyków poprzez uwalnianie niewielkich ilości formaldehydu w czasie. Największe ryzyko związane z formaldehydem występuje w produktach używanych do prostowania włosów.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?