Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Flawonoidy

Klasyfikacja:
Flawonoidy należą do grupy fitoskładników, czyli roślinnych substancji chemicznych. Występują w prawie wszystkich warzywach i owocach. Wraz z karotenoidami są odpowiedzialne za kolory owoców i warzyw. Najbardziej znanymi flawonoidami są kemferol i kwercetyna.
Rośliny bogate we flawonoidy to m.in. cebula, truskawki, herbata, winogrona, brukselka, natka pietruszki czy owoce cytrusowe.
Flawonoidy dzielą się na kilka grup: antocyjanidyny (malwidyna, peoidyna, cyjanidyna, pelargonidyna), flawanole (kwercetyna, kemferol), flawony (luteolina, apigenina), flawanony (naryngenina, hesperetyna, eriodictyol) i izoflawony (glicytyna, daidzeina, genisteina).

Mają silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne. Wspierają układ odpornościowy. Działają prewencyjnie przeciwko chorobom układu krążenia, poprawiają jakość ścian naczyń krwionośnych. Zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym, chorobie Alzheimera i Parkinsona. Stosowanie flawonoidów wiąże się z długowiecznością, ponieważ zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i raka. Hamuje apetyt i sprzyja utracie wagi.


Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.