Fitochemikalia
Fitochemikalia to niezbędne składniki odżywcze, które pełnią funkcje ochronne. Znanych jest ponad tysiąc rodzajów fitochemikaliów. Do najbardziej znanych należą glikopen (w pomidorach)izoflawony (w soi) i fawanoidy (w owocach) oraz resweratrol (w czerwonym winie).
W organizmie człowieka fitochemikalia pełnią różne funkcje, takie jak:
Funkcja antyoksydacyjna - chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Przeciwutleniające fitochemikalia można uzyskać z cebuli, czosnku, marchwi, herbaty i winogron.
Stymulacja enzymów - stymulują enzymy, które zmniejszają skuteczność estrogenów
Działanie hormonalne - naśladują estrogeny, a tym samym pomagają zmniejszyć objawy menopauzy
Większość produktów spożywczych, które są częścią naszej codziennej diety, zawiera mnóstwo fitochemikaliów. Jeśli jednak chcemy zwiększyć ich ilość, powinniśmy włączyć do naszej diety więcej produktów pełnoziarnistych, a także fasoli, ziół, a zwłaszcza owoców (jagody, żurawina, wiśnie) i warzyw (kalafior, marchew, brokuły).