Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Fioletowa kukurydza

Klasyfikacja:
Další názvy:
Maiz Morado, Zea Mays, kukurydza purpurowa

Purpurowa kukurydza jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów na świecie, zawierając ich do 10 razy więcej niż jagody. Badania wykazały również, że kukurydza ta jest znacznie lepszym zabójcą wolnych rodników niż owoce.

Ta odmiana kukurydzy jest podstawą niektórych klasycznych peruwiańskich potraw, takich jak mazamorra (słodki deser kukurydziany) lub chicha (słodki napój z fioletowej kukurydzy).

Najobficiej występującą antocyjanem jest C3G (cyjanidyno-3-glukozyd), który znajduje się również w jeżynach i krwistych pomarańczach. C3G jest tak silny, że pomaga blokować wolne rodniki w organizmie po wystawieniu go na działanie niebezpiecznych chemikaliów.

Oprócz tego, że jest naturalnym przeciwutleniaczem, fioletowa kukurydza może również pomóc w cukrzycy lub wysokim ciśnieniu krwi.



Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?