Figowiec jawor
100g zawiera 3 g błonnika pokarmowego. Ponadto figi są źródłem wielu minerałów, zwłaszcza magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Niezbędnego minerału, którego organizm potrzebuje dla zdrowych kości. Figi są również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy B i witaminy C. Wśród suszonych owoców figi są wyjątkowe, ponieważ zawierają enzym ficynę, który może rozkładać białko. Jest to podobne do bromelainy zawartej w ananasie. Podobnie jak daktyle, figi mogą zastąpić dowolny inny słodzik, na przykład w wypiekanych lub niewypiekanych deserach. Figi są również popularnym składnikiem różnych sałatek i dobrze komponują się na przykład z rukolą. Fani diety RAW docenią figi w przygotowywaniu batonów energetycznych, ponieważ razem z daktylami mogą zastąpić każdy inny słodzik.
- szybkie źródło energii
- nadają się do słodzenia potraw zamiast cukru
- zawierają ficynę - enzym rozkładający białka
- znaczna ilość wapnia