Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Figowiec jawor

Klasyfikacja:
Další názvy:
Ficus carica, figi
Drzewo figowe pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, skąd rozprzestrzeniło się na cały świat. Jest to krzew liściasty należący do rodziny morwowatych. Drewno drzewa figowego jest wykorzystywane w stolarstwie.Figi zawierają dużą ilość witamin, zwłaszcza witaminy A, mniejsze ilości witaminy C i witaminy B2. Oprócz witamin figi zawierają również minerały, takie jak potas. Figi mają właściwości przeczyszczające i moczopędne. Do użytku zewnętrznego nadają się do leczenia nie gojących się ran.

100g zawiera 3 g błonnika pokarmowego. Ponadto figi są źródłem wielu minerałów, zwłaszcza magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Niezbędnego minerału, którego organizm potrzebuje dla zdrowych kości. Figi są również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy B i witaminy C. Wśród suszonych owoców figi są wyjątkowe, ponieważ zawierają enzym ficynę, który może rozkładać białko. Jest to podobne do bromelainy zawartej w ananasie. Podobnie jak daktyle, figi mogą zastąpić dowolny inny słodzik, na przykład w wypiekanych lub niewypiekanych deserach. Figi są również popularnym składnikiem różnych sałatek i dobrze komponują się na przykład z rukolą. Fani diety RAW docenią figi w przygotowywaniu batonów energetycznych, ponieważ razem z daktylami mogą zastąpić każdy inny słodzik.

  • szybkie źródło energii
  • nadają się do słodzenia potraw zamiast cukru
  • zawierają ficynę - enzym rozkładający białka
  • znaczna ilość wapnia

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z