Fasola zwykła
Klasyfikacja:
Další názvy:
Phaseolus vulgaris
Fasola zwyczajna to jednoroczna roślina pnąca, która dorasta do 3 metrów wysokości. Fasola należy do rodziny roślin strączkowych, a jej owocem jest ziarno. Istnieje około 200 odmian fasoli, z których większość pochodzi z obu Ameryk, a niektóre z Azji. Fasola zawiera duże ilości błonnika, witaminy B i prowitaminy A. Ponadto fasola jest bogata w minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Fasola zawiera również substancję glukokininę, która obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu fasola jest odpowiednim pokarmem dla diabetyków, a niski indeks glikemiczny sprawia, że fasola nadaje się do diet redukcyjnych. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość błonnika, fasola ma pozytywny wpływ na zaparcia.
Kiedy mówimy o korzystnych substancjach zawartych w fasoli, musimy pamiętać, że mówimy o gotowanej fasoli.Surowa fasola zawiera substancję fasynę, która może powodować zatrucie, które objawia się gwałtownymi drgawkami i wymiotami. Toksyczność tej substancji jest tracona właśnie podczas gotowania. W gastronomii fasolę stosuje się w sałatkach lub jako dodatek do mięs.
Kiedy mówimy o korzystnych substancjach zawartych w fasoli, musimy pamiętać, że mówimy o gotowanej fasoli.Surowa fasola zawiera substancję fasynę, która może powodować zatrucie, które objawia się gwałtownymi drgawkami i wymiotami. Toksyczność tej substancji jest tracona właśnie podczas gotowania. W gastronomii fasolę stosuje się w sałatkach lub jako dodatek do mięs.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?