Europejskie drzewo oliwne
Owoce oliwne są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy E, wapnia, żelaza, magnezu, jodu, fosforu, sodu i miedzi. Zawierają 11-15% tłuszczu, z czego 74% to kwas oleinowy, rodzaj jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy, główny składnik oliwy z oliwek, ma szereg korzyści zdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko chorób serca, a także przyczynia się do zapobiegania nowotworom.
Bardzo wysoki poziom witaminy E i innych silnych przeciwutleniaczy występujących w oliwkach zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób układu krążenia i raka. Oliwki promują zdrowie serca, pomagają chronić przed osteoporozą i pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Oliwki również wzmacniają układ odpornościowy i promują energię.
Oliwa z oliwek przyczynia się do zdrowia skóry i włosów. Regularne stosowanie oliwy z oliwek na skórę zwiększa elastyczność skóry, redukuje zmarszczki i ciemne plamy oraz nadaje skórze młodzieńczy wygląd. Oliwa z oliwek jest pełna witamin A i E, dzięki czemu jest świetnym środkiem nawilżającym, który zmniejsza suchość i odwodnienie skóry. Pomaga również utrzymać równowagę sebum, utrzymując skórę zdrową i chroniąc ją przed uszkodzeniami słonecznymi. Oliwa z oliwek ma działanie kojące. Pomaga zmniejszyć swędzenie i nadaje się do leczenia wysypek. Dzięki właściwościom antybakteryjnym pomaga również w przypadku alergii skórnych. Oliwa z oliwek odżywia włosy, poprawia ich strukturę, nadaje im nawilżenie, miękkość i zdrowy wygląd. Ponadto może poradzić sobie z łupieżem i innymi problemami związanymi ze skórą głowy.