EPA
Klasyfikacja:
Další názvy:
Kwas eikozapentaenowy
EPA jest prekursorem kilku substancji, które są ważne w żywieniu człowieka, w szczególności kwasu dokozaheksaenowego z kwasami tłuszczowymi (DHA).Najważniejszym źródłem EPA w diecie są tłuste ryby, takie jak śledź, makrela, menhaden, łosoś i sardynki. EPA jest następnie skoncentrowany w rybach, im wyżej w łańcuchu pokarmowym się znajduje. Mikroalgi są głównym roślinnym źródłem EPA u ludzi, a także najważniejszym komercyjnym źródłem EPA. Ludzie mogą biosyntetyzować EPA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), chociaż proces ten jest znacznie mniej wydajny niż zwykłe wchłanianie go z pożywienia. EPA służy do wspierania zdrowia serca i całego układu sercowo-naczyniowego.
Brak EPA może powodować wiele specyficznych objawów ze względu na dużą liczbę funkcji, które spełnia. Najczęstsze objawy ogólne obejmują przewlekły ból, ból stawów i zmęczenie, zwłaszcza jeśli nie ma innej oczywistej przyczyny, a także upośledzenie funkcji układu odpornościowego.Szczególne objawy niedoboru EPA często obejmują wypadanie włosów, suchość skóry, egzemę, słabe krążenie i wahania nastroju.
Brak EPA może powodować wiele specyficznych objawów ze względu na dużą liczbę funkcji, które spełnia. Najczęstsze objawy ogólne obejmują przewlekły ból, ból stawów i zmęczenie, zwłaszcza jeśli nie ma innej oczywistej przyczyny, a także upośledzenie funkcji układu odpornościowego.Szczególne objawy niedoboru EPA często obejmują wypadanie włosów, suchość skóry, egzemę, słabe krążenie i wahania nastroju.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?