Żelatyna
Klasyfikacja:
Żelatyna to produkt białkowy otrzymywany poprzez gotowanie kolagenu. Żelatyna uzyskana podczas gotowania jest bezbarwna i bez smaku. Kolagen jest najobficiej występującym białkiem u ludzi, znajdującym się w skórze, kościach, ścięgnach i więzadłach. Kolagen jest ważny dla struktury i wytrzymałości tkanek. Żelatyna rozpuszcza się w ciepłej wodzie, a po schłodzeniu przyjmuje galaretowatą konsystencję. Żelatyna jest stosowana w postaci proszku i granulek.
Żelatyna składa się w 98-99% z białka i zawiera aminokwasy, w tym glicynę, prolinę, walinę, hydroksyprolinę i kwas glutaminowy oraz niewielkie ilości minerałów, takich jak sód, wapń, fosfor i kwas foliowy.
Żelatyna jest stosowana głównie ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie stawów i kości, pomagając w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów - niezapalnego uszkodzenia (zużycia) stawów. Poprawia wygląd skóry i włosów. Dzięki zawartości glicyny wspomaga funkcjonowanie mózgu i może poprawiać koncentrację uwagi. Glicyna może poprawić zdrowie psychiczne, pomaga złagodzić objawy schizofrenii i OCD, poprawia również sen.
Żelatyna składa się w 98-99% z białka i zawiera aminokwasy, w tym glicynę, prolinę, walinę, hydroksyprolinę i kwas glutaminowy oraz niewielkie ilości minerałów, takich jak sód, wapń, fosfor i kwas foliowy.
Żelatyna jest stosowana głównie ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie stawów i kości, pomagając w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów - niezapalnego uszkodzenia (zużycia) stawów. Poprawia wygląd skóry i włosów. Dzięki zawartości glicyny wspomaga funkcjonowanie mózgu i może poprawiać koncentrację uwagi. Glicyna może poprawić zdrowie psychiczne, pomaga złagodzić objawy schizofrenii i OCD, poprawia również sen.