Ekstrakt z Uva Ursi
Uva ursi to roślina określana mianem mącznicy lekarskiej. Jest to zielony krzew, który ma skupiska czerwonych jagód, które nosi, stąd jego popularna nazwa. Uva ursi jest dostępna w postaci pokruszonych liści, nalewki, kapsułek. Ważne jest, aby przed zażyciem skonsultować się z lekarzem ze względu na toksyczność. Zawiera glikozydy, arbutynę, hydrochinon i garbniki. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, leczy infekcje dróg moczowych, pęcherza, działa na przebarwienia, rozjaśnia skórę, łagodzi rozstrój żołądka, wzmacnia układ odpornościowy, leczy zaparcia i zapalenie oskrzeli.
Uva ursi należy przyjmować przez krótki okres czasu, w którym mogą wystąpić następujące problemy: nudności, wymioty, odbarwienie moczu, bezsenność, drażliwość.
Długotrwałe stosowanie lub przyjmowanie dużych dawek może powodować: uszkodzenie wątroby i nerek, trudności w oddychaniu i drgawki. Uva ursi może powodować toksyczność, która może objawiać się: szumem w uszach, nudnościami, wymiotami, dusznością, zadławieniem, drgawkami, majaczeniem, zapaścią.
Stosowanie jest przeciwwskazane u osób z zaburzeniami czynności nerek, kobiet w ciąży i karmiących piersią: stymulacja macicy, bezpieczeństwo nie zostało ustalone w przypadku karmienia piersią, osób z wysokim ciśnieniem krwi, chorobą Leśniowskiego-Crohna, wrzodami, osób z rozrzedzeniem siatkówki, chorobami wątroby, kortykosteroidami i niesteroidowymi środkami przeciwzapalnymi.