Ekstrakt z owoców jeżyny arktycznej
Jeżyna arktyczna, zwana także jeżyną północną lub maliną arktyczną, to krzew rosnący głównie w północnych częściach Rosji, na Syberii i Dalekim Wschodzie. Jagody jeżyny są pełne witaminy C, zawierają kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, garbniki i olejki eteryczne, które nadają owocom charakterystyczny smak i aromat. Jagody czarne są bardzo smaczne i najczęściej spożywane są świeże, ale są również przetwarzane na dżemy, soki, wino lub likiery.
Ekstrakt z owoców działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, pomaga zwłaszcza w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i dróg moczowych. Jest korzystny w zaburzeniach trawiennych (biegunka, zapalenie jelit, ból brzucha), jest dobry na kaszel i wspomaga gojenie się ran. Jeżyna jest również stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej, oprócz owoców stosuje się również jej liście.