Ekstrakt z marchwi
Klasyfikacja:
Další názvy:
Ekstrakt z korzenia Daucus Carota Sativa, ekstrakt z korzenia marchwi
Ekstrakt z marchwi to ekstrakt roślinny zazwyczaj w postaci jasnopomarańczowego płynu uzyskiwanego z korzenia marchwi. Wytwarza się go poprzez moczenie marchwi w oleju słonecznikowym lub oliwie z oliwek, który wyciąga i rozpuszcza rozpuszczalne składniki. Ekstrakt ten jest stosowany w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i kondycjonujące.
Wyciąg z marchwi jest bogaty w beta-karoten i zawiera kilka związków przeciwutleniających, w tym witaminy C i E. Organizm naturalnie przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna do regeneracji komórek. Witamina C pomaga wygładzić skórę i nadaje jej blask, podczas gdy przeciwutleniacze redukują uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki, zapewniają ochronę skóry i spowalniają jej starzenie.
Ekstrakt jest doskonałym źródłem kwasu linolowego, dzięki czemu skutecznie nawilża i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, zachowując jej naturalny film ochronny. Ma również działanie przeciwzapalne, wspomaga opalanie skóry, zwiększa odnowę komórkową oraz pomaga ujędrnić i rozjaśnić skórę. Zawiera proteiny, które odżywiają włosy i dodają im objętości. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy zapewnia włosom ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.