Ekstrakt z kiełków pszenicy
Klasyfikacja:
Další názvy:
Ekstrakt z kiełków pszenicy Triticum vulgare, ekstrakt z kiełków pszenicy
Zarodki pszenicy są częścią jądra pszenicy, poprzez te zarodki roślina rozmnaża się i produkuje nową pszenicę. Stanowią one główny składnik odżywczy całej pszenicy, ale w większości przetworzonych produktów pszenicznych zarodki i łuska są usuwane. Zarodki pszenicy są wykorzystywane do produkcji oleju, a także ekstraktu, który może mieć postać płynną lub kapsułkową. Stosuje się je jako dodatek do żywności, suplement diety, a także jako składnik produktów kosmetycznych.
Kiełki pszenicy są bardzo pożywne, będąc bogatym źródłem witaminy E, silnego przeciwutleniacza. Zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, wapń, selen i witaminę B. Kiełki te wzmacniają odporność, promują zdrowie serca, pomagają w prawidłowym trawieniu, pomagają poprawić metabolizm komórkowy i mają właściwości przeciwstarzeniowe.
W kosmetyce ekstrakt z kiełków pszenicy stosowany jest do zmiękczania skóry oraz do odżywiania włosów. Ma doskonałe właściwości przeciwutleniające, ogromną zdolność regeneracji komórek i gojenia. Poprawia krążenie krwi i nadaje skórze zdrowszy wygląd. Ze względu na wysoką aktywność przeciwutleniającą spowalnia starzenie się skóry, pomaga zapobiegać zmarszczkom, ujędrnia skórę i przyczynia się do rozjaśnienia ciemnych i starzejących się plam na skórze. Jest również bardzo korzystny dla włosów, które zmiękcza i dodaje nawilżenia. Ponadto promuje wzrost włosów.