Ekstrakt z karczocha
Karczoch to gatunek ostu pochodzący z Morza Śródziemnego. Ekstrakt z karczocha zawiera wysokie stężenie związków zawartych w roślinie, dzięki czemu ma większe potencjalne korzyści zdrowotne niż spożywanie karczochów w kuchni. Ekstrakt powstaje z liści i korzeni, które są kruszone, liofilizowane9 i ostatecznie 6396mieszane z mieszaniną metanolu i wody. Zawiera błonnik, białko, witaminę C, K, B, magnez, potas, sód, mangan, wapń, cynk, luteolinę, kwas chlorogenowy, apigeninę, sterole, inulinę.
Ma działanie przeciwutleniające. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia trawienie, wspomaga zdrowie wątroby, zwiększa produkcję żółci. Wspomaga zdrowie serca, reguluje ciśnienie krwi. Może łagodzić objawy jelita drażliwego (bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, skurcze).
Skutki uboczne obejmują alergie i wysoką zawartość inuliny.
Przeciwwskazania: kobiety w ciąży i karmiące piersią: brak dowodów dotyczących bezpieczeństwa, osoby z kamicą żółciową lub niedrożnością dróg żółciowych powinny unikać przyjmowania ekstraktu.