Ekstrakt z guggul
Guggul to pachnąca żywica wytwarzana przez wydzielinę drzewa mirry Mukul. Guggul jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie Indii. Żywica jest zbierana, oczyszczana, a następnie pozostawiana do wyschnięcia. Charakteryzuje się gorzkim smakiem. Jest używana do produkcji proszków, herbaty. Zawiera guggulsteron. Wspomaga odchudzanie, leczy trądzik, owrzodzenia trądzikowe, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza bóle stawów, leczy bielactwo nabyte, leczy infekcje dróg moczowych, może pomóc w walce z niektórymi nowotworami. Skutki uboczne mogą obejmować ból głowy, wzdęcia, biegunkę, nudności, wymioty, czkawkę, wysypkę skórną, swędzenie. Jest przeciwwskazany w przypadku chorób wrażliwych na hormony (endometrioza, rak jajników, piersi, macicy, prostaty), chorób tarczycy: ważne, aby skonsultować się z lekarzem, kobiet w ciąży i karmiących piersią: brak dowodów dotyczących bezpieczeństwa, dzieci: brak dowodów dotyczących bezpieczeństwa, osób z zaburzeniami krzepnięcia krwi.