Ekstrakt z granatu
Klasyfikacja:
Granat jest jednym z najstarszych uprawianych owoców. Owoc zaliczany jest do jagód. Skórka granatu jest twarda i niejadalna, ale można z niej uzyskać ekstrakt. Wewnątrz znajdują się jadalne nasiona, które są słodkie. Granaty mogą być spożywane na świeżo i są również popularnym składnikiem soków owocowych.
Główną substancją w granatach są tak zwane punicalaginy, które są bioaktywnymi substancjami o właściwościach przeciwutleniających i hepatoprotekcyjnych. Granaty zawierają witaminy C, K, A, a także wapń, fosfor, sód, potas, żelazo i magnez, folian. kwas taninowy, bardziej znany jako garbniki. Wreszcie, granat zawiera aminokwasy, które są budulcem naszych komórek.
Główną substancją w granatach są tak zwane punicalaginy, które są bioaktywnymi substancjami o właściwościach przeciwutleniających i hepatoprotekcyjnych. Granaty zawierają witaminy C, K, A, a także wapń, fosfor, sód, potas, żelazo i magnez, folian. kwas taninowy, bardziej znany jako garbniki. Wreszcie, granat zawiera aminokwasy, które są budulcem naszych komórek.
Wyciągi z granatu można dziś znaleźć w suplementach diety ze względu na jego działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.środek przeciwgorączkowy, może obniżać gorączkę i poprawiać przebieg ostrych chorób wirusowych. Zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Może obniżyć poziom krwi, cholesterolu i tłuszczów, zmniejszyć ryzyko otyłości, poprawić pamięć, może pomóc w walce z chorobą Alzheimera. Niektóre badania wskazują, że może pomóc spowolnić wzrost komórek raka prostaty i piersi. Ponadto wspomaga funkcjonowanie żołądka poprzez zmniejszenie jego kwasowości. Do użytku zewnętrznego zaleca się stosowanie ekstraktów z granatu, ponieważ są one idealne do leczenia skóry problematycznej. Dlatego ekstrakty te znajdują się w kremach do skóry. Dodają skórze nawilżenia i działają przeciwstarzeniowo.