Ekstrakt z bakopy drobnolistnej
Klasyfikacja:
Další názvy:
Brahmi
Bacopa monnieri to roślina stosowana w medycynie ajurwedyjskiej. Rośnie w tropikach, w wilgotnym środowisku i może rosnąć pod wodą. Jest używana do celów leczniczych od wielu stuleci. Ekstrakt występuje w postaci kapsułek i nalewki. Zawiera przeciwutleniacze, bakozydy - związki o silnym działaniu.
Ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Poprawia pamięć i zwiększa funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza niepokój i stres. Pomaga w leczeniu epilepsji i może pomóc zmniejszyć objawy ADHD, niepokój, samokontrolę. Obniża ciśnienie krwi i może mieć właściwości przeciwnowotworowe - potrzebne są dalsze badania.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?