dwuwodzian kwercetyny
Klasyfikacja:
Kwercetyna jest flawonoidem występującym w owocach i warzywach. Charakteryzuje się gorzkim smakiem. Jest jednym z najobficiej występujących przeciwutleniaczy w diecie i odgrywa ważną rolę w pomaganiu organizmowi w walce z wolnymi rodnikami, co jest związane z chorobami przewlekłymi. Jest uważany za najbardziej aktywny spośród flawonoidów.
Jest uważany za pigment roślinny i występuje głównie w czerwonych, pomarańczowych owocach i warzywach.
Kwercetyna ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Promuje zdrowie układu oddechowego, zmniejsza ataki astmy. Zmniejsza ból. Chroni układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia układ odpornościowy. Zmniejsza poziom histamin, które są substancjami chemicznymi wytwarzanymi podczas alergii. Dieta bogata w kwercetynę może działać jako środek zapobiegający nowotworom lub pomagać w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera lub Parkinsona. Kwercetyna ma między innymi właściwości antybakteryjne, które są skuteczne przeciwko prawie wszystkim bakteriom, zwłaszcza tym związanym z żołądkiem i jelitami, skórą i drogami moczowymi.
Niektóre suplementy są określane jako dihydrat kwercetyny, który jest w większości nierozpuszczalny w wodzie i może nie być wchłaniany tak dobrze jak inne rodzaje, nie dostarczy komórkom znaczącej ilości, w której wywierałby więcej korzystnych efektów. Suplement ten nie zawiera żadnych innych składników. Jego biodostępność jest słaba. Dwuwodzian kwercetyny działa jako silny przeciwutleniacz i flawonol, który wspomaga układ oddechowy, zdrowie serca, wspomaga funkcje metaboliczne i wzmacnia układ odpornościowy.
Jest uważany za pigment roślinny i występuje głównie w czerwonych, pomarańczowych owocach i warzywach.
Kwercetyna ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Promuje zdrowie układu oddechowego, zmniejsza ataki astmy. Zmniejsza ból. Chroni układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia układ odpornościowy. Zmniejsza poziom histamin, które są substancjami chemicznymi wytwarzanymi podczas alergii. Dieta bogata w kwercetynę może działać jako środek zapobiegający nowotworom lub pomagać w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera lub Parkinsona. Kwercetyna ma między innymi właściwości antybakteryjne, które są skuteczne przeciwko prawie wszystkim bakteriom, zwłaszcza tym związanym z żołądkiem i jelitami, skórą i drogami moczowymi.
Niektóre suplementy są określane jako dihydrat kwercetyny, który jest w większości nierozpuszczalny w wodzie i może nie być wchłaniany tak dobrze jak inne rodzaje, nie dostarczy komórkom znaczącej ilości, w której wywierałby więcej korzystnych efektów. Suplement ten nie zawiera żadnych innych składników. Jego biodostępność jest słaba. Dwuwodzian kwercetyny działa jako silny przeciwutleniacz i flawonol, który wspomaga układ oddechowy, zdrowie serca, wspomaga funkcje metaboliczne i wzmacnia układ odpornościowy.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.