Drzewo kardamonowe
Jest to indyjska przyprawa w postaci małego korka z czarnymi nasionami w środku. Ma intensywny, ale lekko słodki smak.Jest stosowany zarówno w słodkich, jak i pikantnych przepisach. Niektóre związki zawarte w kardamonie zwalczają raka i mogą zatrzymać wzrost guzów. Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy. Jego związki przeciwutleniające pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem, spowalniając i zapobiegając stanom zapalnym w organizmie.Zmniejsza liczbę wrzodów żołądka i pomaga chronić przed problemami trawiennymi. Jest stosowany w celu wyeliminowania nieświeżego oddechu i wchodzi w skład gum do żucia. Poprawia oddychanie, stymulując lepsze wchłanianie tlenu i ułatwiając przepływ powietrza do płuc u ludzi i zwierząt. Włączenie kardamonu do diety kulinarnej jest skutecznym sposobem na poprawę zdrowia.