Drzewo kakaowe
Klasyfikacja:
Další názvy:
Theobroma cacao
Ziarna kakaowca są klasyfikowane jako superżywność, ponieważ zawierają dużą liczbę składników odżywczych. Ziarno kakaowca jest kruszone w celu uzyskania proszku kakaowego, z którego usuwany jest tłuszcz lub masło kakaowe, które znajduje zastosowanie w kosmetykach (jako emolient chroniący skórę) i farmaceutykach.
Ziarno kakaowca zawiera alkaloid teobrominę, która jest spokrewniona z kofeiną i ma podobne działanie stymulujące. Zawiera również flawonoidy, magnez, polifenole, potas, wapń, cynk i żelazo oraz błonnik.
Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa łagodnie moczopędnie i pobudzająco. Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawia przepływ krwi, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, obniża wysokie ciśnienie krwi i obniża poziom cukru we krwi. Wspomaga zdrowie kości. Poprawia nastrój, pomaga zmniejszyć depresję i stres. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Wspomaga rozluźnienie mięśni u sportowców. Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Ziarno kakaowca zawiera alkaloid teobrominę, która jest spokrewniona z kofeiną i ma podobne działanie stymulujące. Zawiera również flawonoidy, magnez, polifenole, potas, wapń, cynk i żelazo oraz błonnik.
Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa łagodnie moczopędnie i pobudzająco. Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawia przepływ krwi, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, obniża wysokie ciśnienie krwi i obniża poziom cukru we krwi. Wspomaga zdrowie kości. Poprawia nastrój, pomaga zmniejszyć depresję i stres. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Wspomaga rozluźnienie mięśni u sportowców. Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?