Drzewo granatu
Klasyfikacja:
Další názvy:
Punica granatum, granat, granatowiec
Granatilla jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. W czasach starożytnych była uważana za symbol płodności ze względu na dużą liczbę nasion. Jest to krzew, który prawdopodobnie pochodzi z wybrzeży Somalii. Obecnie jest szeroko rozpowszechniony w południowej Europie, a stamtąd obejmuje również znaczną część Azji. Owocem drzewa granatu jest granat, który jest klasyfikowany jako jagoda. Skórka granatu jest twarda i niejadalna, ale można z niej zrobić ekstrakt. Wewnątrz znajdują się jadalne nasiona, które są słodkie. Granat może być spożywany na surowo i jest również popularnym składnikiem soków owocowych.
Granaty zawierają duże ilości witaminy B i C.Zawierają równieżwapń, fosfor, sód, potas, żelazo i magnez. kwas taninowy, który jest bardziej znany jako garbniki. Wreszcie, granat zawiera aminokwasy, które są budulcem naszych komórek.
Granaty zawierają duże ilości witaminy B i C.Zawierają równieżwapń, fosfor, sód, potas, żelazo i magnez. kwas taninowy, który jest bardziej znany jako garbniki. Wreszcie, granat zawiera aminokwasy, które są budulcem naszych komórek.
Warto również wspomnieć o leczniczych właściwościach granatu. Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Służy jako naturalny środek przeciwgorączkowy, może obniżać gorączkę i poprawia przebieg ostrych chorób wirusowych. Zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Może obniżać poziom cholesterolu i tłuszczów we krwi. Zmniejsza ryzyko otyłości. Poprawia pamięć, może pomóc w walce z chorobą Alzheimera. Może pomóc w leczeniu kilku form zapalenia stawów, a niektóre badania wskazują nawet, że może pomóc spowolnić wzrost komórek raka prostaty i piersi. Do użytku zewnętrznego, ekstrakty z granatu są zalecane, ponieważ są idealne do leczenia problematycznej skóry. Dlatego ekstrakty te znajdują się w kremach do skóry. Dodają skórze nawilżenia i działają przeciwstarzeniowo. Jedną z największych zalet spożywania granatu lub jego ekstraktów jest jego działanie optymalizujące poziom hormonów. Zmniejsza dominację estrogenów zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.
Podczas przyjmowania granatu mogą wystąpić alergie w postaci swędzenia, obrzęku, podrażnienia gardła, duszności, wstrząsu anafilaktycznego. U niektórych osób spadek ciśnienia krwi jest niepożądany, z tego powodu granat w dużych ilościach nie powinien być przyjmowany przez osoby z niskim ciśnieniem krwi, alergiami. Nie należy go również przyjmować 2 tygodnie przed planowaną operacją.
Podczas przyjmowania granatu mogą wystąpić alergie w postaci swędzenia, obrzęku, podrażnienia gardła, duszności, wstrząsu anafilaktycznego. U niektórych osób spadek ciśnienia krwi jest niepożądany, z tego powodu granat w dużych ilościach nie powinien być przyjmowany przez osoby z niskim ciśnieniem krwi, alergiami. Nie należy go również przyjmować 2 tygodnie przed planowaną operacją.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.