Drzewo bananowe
Klasyfikacja:
Další názvy:
Musa paradisiana, Musa
Bananowiec jest prawdopodobnie najbardziej znanym z tropikalnych drzew owocowych. Należy do rodziny bananowców i istnieje kilka znanych gatunków należących do tej rodziny, które często są ze sobą hybrydyzowane. Występuje w lasach deszczowych Azji Południowo-Wschodniej i Papui Nowej Gwinei. Drzewo bananowe, jak znane są jego owoce, dorasta do 10 metrów wysokości, a owoce bananowca rosną w dużych klastrach. W miejscach, gdzie bananowiec występuje naturalnie, jest on częścią codziennej diety. Jego właściwości odżywcze są godne podziwu. Jest szczególnie znany z dużej ilości potasu, którego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego. Zawiera również magnez, żelazo, mangan, witaminę B, C i dużo błonnika, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Nie bez znaczenia jest także ilość pektyn, których zadaniem jest regulowanie poziomu cholesterolu w naszym organizmie, a także pomoc w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu.
Oprócz owoców nie należy jednak zapominać o liściach bananowca. Są one zwykle przetwarzane jako naczynia jednorazowe, które z czasem powinny zastąpić konwencjonalne naczynia plastikowe, jako naczynia wykonane z liści bananowca, ponieważ ulegają biodegradacji. Od niedawna istnieją również sieci supermarketów, które pakują żywność w liście bananowca, które normalnie pakowane są w plastik. Skórka drzewa bananowego jest również przetwarzana i wykorzystywana w niektórych rodzajach mebli. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje ekstrakt z bananów, który jest następnie stosowany w maseczkach do włosów i produktach do pielęgnacji twarzy. Jeśli chodzi o przetwarzanie, wykorzystywane jest całe drzewo bananowe, które staje się niezbędne.
Oprócz owoców nie należy jednak zapominać o liściach bananowca. Są one zwykle przetwarzane jako naczynia jednorazowe, które z czasem powinny zastąpić konwencjonalne naczynia plastikowe, jako naczynia wykonane z liści bananowca, ponieważ ulegają biodegradacji. Od niedawna istnieją również sieci supermarketów, które pakują żywność w liście bananowca, które normalnie pakowane są w plastik. Skórka drzewa bananowego jest również przetwarzana i wykorzystywana w niektórych rodzajach mebli. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje ekstrakt z bananów, który jest następnie stosowany w maseczkach do włosów i produktach do pielęgnacji twarzy. Jeśli chodzi o przetwarzanie, wykorzystywane jest całe drzewo bananowe, które staje się niezbędne.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.