DGL
Klasyfikacja:
Další názvy:
Lukrecja deglicyryzowana, Glycyrrhiza glabra
Lukrecja pomaga przy potach żołądkowo-jelitowych, chorobie wrzodowej czy zgadze. DGL to nazwa ekstraktów z lukrecji, z których usunięto kwasy glicyryzynowy i glicyretynowy. Mogą one zwiększać ciśnienie krwi, obniżać poziom potasu, powodować obrzęki i wpływać na równowagę hormonalną, gdy są przyjmowane przez długi czas. Usunięcie tych kwasów zmniejszy ryzyko poważnych skutków ubocznych lukrecji.
Przez pewien czas lukrecja była uważana za naturalny i skuteczny środek na wrzody żołądka po tym, jak holenderski lekarz FE Revers stosował ją w leczeniu swoich pacjentów. Naukowcy w latach 50. odkryli, że związki lukrecji działają poprzez uwalnianie śluzu chroniącego żołądek i ochronę wyściółki żołądka przed zniszczeniami pepsyny, silnego enzymu trawiennego. Od tego czasu wykazano jednak, że długotrwała ekspozycja na glicyryzynę zawartą w lukrecji może podnosić ciśnienie krwi, powodować zatrzymywanie wody i sodu oraz obniżać poziom potasu w organizmie, uniemożliwiając długotrwałe stosowanie.
Przez pewien czas lukrecja była uważana za naturalny i skuteczny środek na wrzody żołądka po tym, jak holenderski lekarz FE Revers stosował ją w leczeniu swoich pacjentów. Naukowcy w latach 50. odkryli, że związki lukrecji działają poprzez uwalnianie śluzu chroniącego żołądek i ochronę wyściółki żołądka przed zniszczeniami pepsyny, silnego enzymu trawiennego. Od tego czasu wykazano jednak, że długotrwała ekspozycja na glicyryzynę zawartą w lukrecji może podnosić ciśnienie krwi, powodować zatrzymywanie wody i sodu oraz obniżać poziom potasu w organizmie, uniemożliwiając długotrwałe stosowanie.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.